Fico po kontrole zdravotníctva: Rezort bol v katastrofálnom stave

TA3, TASR
25.10.2012 12:50

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podľa premiéra Roberta Fica zvládla prvého pol roka vo funkcii a vytvorila predpoklady, aby neboli témou v zdravotníctve iba krízové stavy, ale aj veľké projekty.

Fico po kontrole zdravotníctva: Rezort bol v katastrofálnom stave
SITA

Ako poznamenal po dnešnom kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva, rezort súčasný kabinet prevzal v katastrofálnom stave, a preto s opatrnosťou očakával, ako sa bude vyvíjať situácia a či sa podarí rezort zastabilizovať.

Predseda vlády dnes hovoril s ministerkou aj o plánoch vlády prejsť z pluralitného na unitárny systém verejného zdravotného poistenia. "Sme pripravení na dosiahnutie tohto cieľa, pripravení použiť všetky ústavné a dostupné prostriedky," avizoval Fico s tým, že plán vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu od januára 2014 platí.

Opätovne pripomenul, že vláda nemieni akceptovať, aby si súkromné poisťovne odoberali zisky z verejných zdrojov. Verí, že celý proces vytvorenia jednej poisťovne sa podarí zvládnuť legálne a ústavne.

Šéf kabinetu skonštatoval, že slovenské zdravotníctvo musí prejsť významnými krokmi, pričom poukázal na to, že do zdravotníctva smeruje každý rok viac peňazí, ale výsledná kvalita tomu nezodpovedá. "Je tu jasná požiadavka na ministerku, aby išla do rozhodnutí v zdravotníctve, ktoré zabezpečia, že objem peňazí, ktoré prichádzajú, sa aj prejaví v starostlivosti," doplnil.

Tlačová beseda R. Fica a ministerky Zvolenskej

Uhliarik: Nezabraňujú ďalšiemu zadlžovaniu

Vláda podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) nerešpektuje rozhodnutie takmer dvoch miliónov ľudí, ktorí sú poistení v súkromných zdravotných poisťovniach a chce rozhodovať ako bývalá štátostrana.

"Smer nemá od ľudí žiaden mandát na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne," uviedol Uhliarik v reakcii na dnešný kontrolný deň na ministerstve zdravotníctva. Bývalý šéf rezortu je presvedčený, že Smer by mal vysvetliť, prečo nechce ďalej sprísňovať podmienky, kedy si môžu poisťovne vyplácať zisk, ale naopak, chce peniaze ľudí použiť na vyplatenie majiteľov poisťovní.

Myslí si tiež, že kabinet by mal vytvoriť väčší priestor pre súťaž poisťovní. "Jedna zdravotná poisťovňa bude vytvárať väčší priestor pre korupciu, pri rokovaniach o zmluvách," doplnil.

Predchádzajúca vláda Smeru odovzdala podľa Uhliarika v roku 2010 zdravotníctvo pred kolapsom. V tejto súvislosti pripomenul vysokú stratu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a vysoké dlhy nemocníc, ktoré si mali vyžiadať oddlžovanie za 300 miliónov eur.

"Počas vlády Smeru neboli vykonané žiadne opatrenia, aby sa ďalej nezadlžovali. A Smer ani dnes nemá predstavu, ako to zabezpečiť. Zo štátneho rozpočtu pôjde do zdravotníctva v roku 2013 menej peňazí ako vlani. Ak bude Smer pokračovať v rovnakej politike na ministerstve, nová vláda bude musieť zdravotníctvo opäť zachraňovať," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok