Maduro je pripravený rokovať s opozíciou, cieľom sú slobodné a spravodlivé voľby

TA3 TASR
25.7.2021 21:06

Venezuelský prezident Nicolas Maduro uviedol v nedeľu, že je pripravený rokovať s opozíciou na augustovom stretnutí v Mexiku, ktoré sprostredkovalo Nórsko.

Maduro je pripravený rokovať s opozíciou, cieľom sú slobodné a spravodlivé voľby
TASR/AP

Ako pripomína agentúra Reuters, venezuelská opozícia v máji zmenila stratégiu a naznačila, že je pripravená s vládou vyjednávať s cieľom vyriešiť politickú a hospodársku krízu v krajine.

Spojené štáty, Európska únia a Kanada v júni uviedli, že sú pripravené prehodnotiť sankcie, ktoré na Venezuelu uvalili, ak Madurova vláda dosiahne na rokovaniach s opozíciou významný pokrok smerom k zorganizovaniu slobodných a spravodlivých volieb.

"Môžem vám povedať, že sme pripravení ísť do Mexika,“ povedal Maduro v sobotu neskoro večer v rozhovore pre štátnu televíznu stanicu TeleSUR. "Začali sme rokovať o komplikovanej a zložitej agende," dodal.

Venezuelské opozičné skupiny vyjadrili ochotu rokovať s Madurovou vládou o zorganizovaní prezidentských a parlamentných volieb. Podľa Madura by sa rokovania mali sústrediť na zrušenie amerických sankcií voči finančnému a ropnému sektoru v krajine.

Venezuelský prezident dodal, že rokovaní sa zúčastnia "všetky opozičné strany". Podľa AFP tým narážal na skutočnosť, že niektorí opoziční politici odmietli výzvu vodcu opozície Juana Guaidóa na bojkot parlamentných volieb z roku 2020, ktoré drvivo vyhrala Madurova Zjednotená socialistická strana Venezuely (PSUV).

Maduro sa v roku 2018 vyhlásil za víťaza prezidentských volieb, ktoré boli podľa kritikov podvodné. Venezuelské národné zhromaždenie v januári 2019 za úradujúceho prezidenta vyhlásilo vodcu venezuelskej opozície Juana Guaidóa. Toho následne za dočasného najvyššieho predstaviteľa Venezuely uznalo viac ako 50 krajín vrátane Spojených štátov a Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok