Bitka na deti nepôsobí výchovne, potvrdili vedci. Tieto problémy to môže vyvolať v budúcnosti

TA3/zm
26.7.2021 16:00

Názor na „jednu výchovnú“ delí rodičov na dva tábory. Odborníci však majú jasno. Deťom by ste nemali dávať ani len po zadku, v budúcnosti to môže mať na ich vývoj negatívne následky.

Bitka na deti nepôsobí výchovne, potvrdili vedci. Tieto problémy to môže vyvolať v budúcnosti
Pexels/Karolina Grabowska

Telesné tresty sú dodnes častou súčasťou výchovy detí, a to skutočne nehovoríme o fyzickom týraní, ale len o rodičovskom za uchu. Vedci z Kolumbie skúmali, aký dopad má na deti tento typ trestu, hoci by ste sa k nemu aj neuchyľovali príliš často.

Štúdia z celého sveta

Kolumbijskí vedci zhromaždili niekoľko rôznych štúdii, ktoré sa realizovali po celom svete. Zapojených bolo až 69 krajín, v ktorých odborníci skúmali vývoj dieťaťa v prípade, že raz za čas dostane bitku a v prípade, že rodičia fyzické tresty nevyužívali nikdy.

Napriek dlhodobo pretrvávajúcim názorom niektorých rodičov, že „jedna výchovná“ neuškodí a dá potomstvu jasne najavo hranicu a stopku, vedci nesúhlasia.

Snaha zlepšiť buchnátom správanie svojich ratolestí sa míňa účinku, dokonca funguje presne opačne, len v oneskorenom čase.

Zhoršené správanie

Výsledky sú jednoznačné. Telesné tresty, aj veľmi zriedkavé, majú negatívny dopad na detskú psychiku. Zážitok s bitkou totiž ovplyvňuje tú istú časť mozgu, ktorá ovláda kognitívne správanie. Schopnosť detí spoznávať svet je akýmkoľvek, aj slabým rodičovským buchnátom naštrbená a v budúcnosti to má vplyv na horšie začlenenie sa do spoločnosti, odmietanie pravidiel a systému či agresívne správanie u starších detí.

Čím častejšie mama alebo otec používali fyzické tresty, tým väčšia miera zhoršeného správania sa preukázala u skúmaných detí. Medzi najčastejšie problémy patrili zhoršené výsledky v škole, izolácia od kolektívu ostatných detí, ale zároveň kontakt so skupinou agresívnou formou a náhlymi výbuchmi hnevu.        

Témy: Kolumbia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok