Referendum je podľa Hegera spôsob, ako sa chce opozícia dostať rýchlo k moci

TA3 TASR
25.7.2021 11:58

Snaha o referendum z dielne opozície je spôsobom, ako sa čo najrýchlejšie dostať k moci a zastaviť tak očistu justície, polície i prokuratúry. V rozhovore pre TASR to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

TB premiéra E. Hegera o investícii pre trnavskú automobilku
TASR/Martin Baumann

V júni poslanci Národnej rady SR odmietli opozičný návrh zmeny ústavy k téme referenda. Viacerí poslanci hovorili, že podľa rokovacieho poriadku sa môže návrh v tej istej veci podať až o šesť mesiacov. To, či návrh poslanci predložia v decembri, je podľa Hegera ďaleko.

"Iniciátori referenda vždy, keď sú v opozícii, hovoria, že referendum o predčasných voľbách je nevyhnutné. Keď sú v koalícii, tak hovoria, že referendum o predčasných voľbách je protiústavné," podotkol predseda vlády.

Referendovú otázku o skrátení volebného obdobia NR SR označil Ústavný súd SR ako protiústavnú. Urobil tak po tom, ako sa naň s touto otázkou obrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Referendum o predčasných voľbách by vyhlásila vtedy, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Zámer podporiť prípadnú zmenu ústavy avizovali viacerí predstavitelia koalície aj opozície. 

Petíciu za referendum o predčasných voľbách iniciovala opozícia s odborármi, podporilo ju viac ako 585.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok