Belgicko zasiahli bleskové záplavy. Prúd strhával autá, niektoré domy evakuovali

TA3 TASR
25.7.2021 08:20

Belgické mestá Dinant a Namur zasiahli bleskové záplavy vyvolané silnými búrkami. Voda v uliciach zničila desiatky áut.

Zatopené oblasti Belgicka postihli nové záplavy, ktoré zmietli autá. Krajinu totiž v sobotu zasiahla vlna búrok s hromami a bleskami a prudké lejaky. Obzvlášť silno boli zasiahnuté provincie Namur a Valónske Brabantsko juhovýchodne od hlavného mesta Brusel. Pritom už minulý týždeň ich ničili záplavy, ktoré si v krajine s 11,5 milióna obyvateľov vyžiadali najmenej 36 mŕtvych a sedem nezvestných.

Vydali varovanie

Belgické krízové stredisko vydalo pre obyvateľov varovanie, pretože nepriaznivé počasie má podľa očakávania trvať niekoľko dní. Husté lejaky spôsobili značné škody v meste Dinant (v provincii Namur), kde bolo po celom jeho území vidieť kopy navŕšených automobilov. 

Zástupca starostu Robert Closset povedal, že do boja zo záplavami, ktoré označil za horšie než tie minulotýždňové, poslali hasičov. "Žijem tu celý svoj život a nikdy som niečo také nevidel," povedal . Dodal, že nebola hlásená žiadna nová obeť.

V provincii Lutyšsko (s metropolou Liege), ktorú záplavy minulý týždeň postihli veľmi vážne, situáciu pozorne sledujú miestne úrady. Podľa nich sa cez víkend neočakáva výrazné vyliatie vody z riek, preto rozhodli, že celková evakuácia obyvateľov z oblasti nie je v tejto fáze nutná. Počet potvrdených úmrtí po minulotýždňových záplavách v Belgicku a susedných krajinách prekročil tento týždeň 210 a ekonomické škody podľa odhadov dosiahnu miliardy eur.

Vláda Valónska, ktorá má výkonnú moc v tomto francúzsky hovoriacom regióne Belgicka, oznámila plán rekonštrukcie za dve miliardy eur. Odborníci vravia, že takéto záplavy budú z dôvodu klimatickej zmeny čoraz častejšie a vážnejšie a krajiny sa tomu musia prispôsobiť - musia napríklad zmeniť odhadovanie rizík budúcich záplav, zlepšiť varovné systémy a pripraviť obyvateľstvo na podobné katastrofy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok