Koalícia dosiahla dohodu, ľudia sa už nemajú deliť na zaočkovaných a nezaočkovaných

TA3 TASR
24.7.2021 19:15

Koalícia sa dohodla pri preplácaní testov na ochorenie Covid-19, hnutie Sme rodina podporí aj novelu zákona týkajúcu sa využívania covid preukazov. Nezaočkovaní občania v prípade zhoršenia epidemickej situácie nebudú platiť za testy pri chodení do práce, školy a obchodov. V ústrety sa má vyjsť aj pendlerom.

V sobotu podvečer o tom informovali premiér Eduard Heger (OĽANO), minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) s ďalšími predstaviteľmi koalície. Krajniak zdôraznil, že oznámené informácie budú platiť, až keď sa epidemiologická situácia zhorší.

Prísnejšie pravidlá v prípade zhoršenia

Krajniak taktiež podčiarkol, že po spoločnej dohode na kompromise sa nebudú ľudia rozdeľovať na dve skupiny – očkovaných a neočkovaných. "Budú mať rovnaké práva v prístupe k práci, vzdelávaniu a pri návšteve obchodov," uviedol. Vysvetlil, že ak sa zhorší pandemická situácia a zavedú sa prísnejšie opatrenia, neočkovaní tak nebudú musieť platiť za antigénové testy do práce, školy či obchodu. Priblížil, že by mali mať k dispozícii takzvané nosové testy, teda samotesty.

Podľa Krajniakových slov sa Lengvarský zaviazal, že ani v novom COVID automate v čiernej farbe sa nebude od neočkovaných vyžadovať test do obchodov a bude platiť len obmedzenie počtu osôb na štvorcové metre. Dodal, že pendleri budú mať zabezpečené bezplatné testovanie antigénovými testami. S rezortom zdravotníctva majú nastaviť také podmienky, aby mali testy k dispozícii aj na hraniciach.

"Dosiahli sme dobrú dohodu, som rád, že sa to podarilo," podčiarkol Heger. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš je s dohodou rovnako spokojný. Minister Lengvarský verí, že zmenou zákona sa docieli to, čo je bežné a úplne normálne v iných krajinách v Európe.

Tlačovú konferenciu prerušili Kotlebovci

Tlačovú konferenciu predstaviteľov vlády narušili poslanci za stranu ĽSNS, ktorí s dohodou nesúhlasia a označili poslancov Sme rodina za klamárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok