Po chladnejšom období nás opäť čakajú horúčavy, vyskytnú sa i búrky či saharský prach

TA3 TASR
24.7.2021 16:09

Po suchom a relatívne chladnejšom období Slovensko opäť čakajú horúce dusné dni s búrkami aj saharským prachom. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

XY
TASR/AP

"Tento týždeň sa do našej oblasti od severozápadu dostal chladnejší a suchý vzduch, v ktorom sme si od horúcich dusných dní sprevádzaných aj silnými búrkami postupne oddýchli. V najbližších dňoch sa však tento scenár zopakuje, navyše sa k nám opäť dostane aj saharský prach," uviedli meteorológovia. Nad západnú Európu sa v najbližších dňoch presunie tlaková níž, ktorá v oblasti zotrvá, respektíve sa obnoví aj v priebehu budúceho týždňa.

"Do našej oblasti sa tak po jej prednej strane od juhozápadu dostane teplý a vlhký vzduch. V dôsledku prílevu vlhkého vzduchu bude postupne na väčšine územia dusno, na juhozápade už od nedele (25. 7.), na severovýchode od pondelka (26. 7.), pričom v priebehu týždňa dusno ešte zosilnie," tvrdia meteorológovia. Zároveň sa bude v strednej Európe vlniť studený front, ktorý vo vlhkom vzduchu podporí vznik prehánok a búrok. Vzhľadom na vysokú vlhkosť a silné výškové prúdenie búrky môžu byť sprevádzané krúpami, intenzívnymi zrážkami, ale aj silným vetrom.

"Pred nami je ďalšia séria tropických dní, pričom teplota ojedinele dosiahne až 35 stupňov Celzia," upozorňujú meteorológovia. Vplyvom vysokej vlhkosti a prechodne aj mierneho vetra budú teplé, na niektorých miestach aj tropické noci.

V prevládajúcom juhozápadnom prúdení sa nad Slovensko opäť dostane aj saharský prach. "Väčšie množstvo tuhých častíc v atmosfére spôsobí zákal, ktorý si pozorný pozorovateľ všimne aj pri pohľade na oblohu. Zákal spôsobí rozptyl svetla, ktorý sa prejaví zhoršením dohľadnosti, belasou farbou oblohy a zmenou sfarbenia predmetov (napríklad červené zore). Vzhľadom na to, že sa budú vyskytovať aj zrážky, saharský prach sa opäť dostane aj na zemský povrch (autá, okná,...)," uzavreli meteorológovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok