Dúhový Pride bude online, podporila ho ochrankyňa práv i niektoré ambasády

TA3 TASR
24.7.2021 15:45

Po týždňoch sprievodných podujatí vyvrcholí 11. ročník festivalu Dúhový Pride Bratislava v sobotu večer hlavným online programom. Vystúpia v ňom viaceré hudobné kapely. S prejavmi vystúpia okrem iných ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, primátor Bratislavy Matúš Vallo či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Podujatie podporili aj viaceré veľvyslanectvá.

LGBTI pochod pride bratislava vlajka homosexuáli 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

"Protipandemické opatrenia nám ani tento rok neumožňujú zorganizovať festival v uliciach hlavného mesta. Hlavná časť podujatia, na ktorom sa zvyčajne zúčastňuje viac ako 10 000 ľudí, sa preto uskutoční len v podobe online vysielania. Po pozitívnych skúsenostiach z minulého roka sme sa sústredili na menšie sprievodné podujatia, ktorých bolo počas Pride mesiaca vyše 30," uviedla nezisková organizácia Dúhový Pride Bratislava. Festival podľa jeho organizátorov prináša príbehy rodičov LGBTI ľudí a transrodových ľudí.

Podporu vyjadrili aj viaceré veľvyslanectvá

Podporu festivalu vyjadrili v spoločnom vyhlásení viaceré veľvyslanectvá, ktoré vydali spoločné vyhlásenie. Poukazujú v ňom na nevyhnutnosť dodržiavania základných ľudských práv a slobôd všetkých ľudí bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu a rodovú identitu. "Spoločná oslava Dúhových festivalov Pride v Bratislave 24. júla a v Košiciach 21. augusta, spolu s ďalšími podujatiami Pride je dôležitým pripomenutím si nielen významných prínosov LGBTQI+ ľudí vo všetkých aspektoch našej spoločnosti, ale aj pripomenutím si potreby väčšej tolerancie," uviedli ambasády.

Verejná ochrankyňa práv Patakyová vyjadruje podporu festivalu prejavom na virtuálnom podujatí, ale aj vyvesením dúhovej vlajky z okna Kancelárie verejného ochrancu práv počas piatka. Ombudsmanka sa nádeja, že SR pri riešení otázok spojených s právami ľudí z LGBTI komunity im umožní vystúpiť z tieňa na slnko.             

Mimoparlamentná strana SNS vo svojom vyhlásení skritizovala Patakyovú za to, že podporuje festival „zneužitím svojho postavenia a vyvesením dúhovej vlajky na svojom úrade“. LGBTI komunita podľa SNS na Slovensku nijako netrpí a ombudsmanka je tu podľa národniarov na to, aby chránila občanov, nielen menších skupín, ale aj majoritu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok