Pred parlamentom sa opäť protestuje, na mieste je aj polícia

TA3 TASR
24.7.2021 10:27

Protest stoviek ľudí proti očkovaniu, testovaniu i ďalším protipandemickým opatreniam pred Národnou radou SR v Bratislave naďalej pokračuje. V priestore pred Viedenskou bránou Bratislavského hradu pribudlo demonštrujúcich, vzrástol aj počet policajtov, ktorí strážia vstup do budovy parlamentu.

Protestujúci očakávajú, ako v parlamente dopadne hlasovanie o novele, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, a teda tých, ktorí sú zaočkovaní, negatívne testovaní, či tých, ktorí prekonali ochorenie.

Pred mikrofónom pred demonštrujúcim davom sa strieda viacero rečníkov. Hovoria o národnom povstaní, o boji za právo a slobodu, žiadajú demisiu vlády a predčasné parlamentné voľby. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu Covid-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu nového koronavírusu označujú za podvod. Medzi protestujúcimi sú mladí i starší ľudia, taktiež aj deti.

Často sa obracajú na stojacich policajtov s výzvou, aby sa pridali k demonštrácii, niektorí im aj nadávajú a vyhrážajú sa im, pýtajú si od nich identifikačné údaje. Keď polícia posilňovala stráž v okolí parlamentu, kričali "gestapo". Napätie sa na chvíľu vyostrilo, keď niekto z davu hodil do policajtov fľaše. Samotní rečníci vyzvali prítomných, aby do policajtov nič nehádzali. Konflikty sa na mieste snaží riešiť aj policajný antikonfliktný tím.

Protest trvá od piatka (23. 7.) rána, keď sa dav protestujúcich dostal až pred vstupné dvere do budovy parlamentu. Začiatok piatkovej demonštrácie sprevádzali potýčky protestujúcich s políciou či novinármi. Polícia neskôr dav vytlačila pod schody vedúce k parlamentu, kde protestujú doteraz.

Koaličná SaS odsúdila útoky na novinárov zo strany demonštrantov. "To, čo predvádzajú demonštranti pred parlamentom, nie je len prejavom ich davovej psychózy, ale aj znakom nerešpektovania demokratických pravidiel,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Roman Foltin. 

Naopak, pred dav pravidelne chodia viacerí opoziční poslanci, najmä z ĽSNS či z mimoparlamentného hnutia Republika. Protestujúcich informujú o dianí v parlamente a povzbudzujú ich v demonštrácii. Predsedu parlamentu Borisa Kollára vyzvali, aby využil právo veta a návrh novely stiahol z rokovania parlamentu. Po poslednom vystúpení opozičných poslancov sa protestujúci chceli dostať cez stojacich policajtov do parlamentu. Neskôr hromadne volali na tiesňové číslo 158. V okolí protestu bola na niekoľko minút aj obmedzená trolejbusová mestská hromadná doprava.

Narušenie verejného poriadku nezaznamenali

Bratislavská polícia doposiaľ nezaznamenala na zhromaždení pred budovou Národnej rady (NR) SR žiadne narušenie verejného poriadku. Informovala o tom bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti. Polícia uviedla, že v súvislosti s neohláseným verejným zhromaždením prijala adekvátne opatrenia. "Do bezpečnostného opatrenia boli velení policajti poriadkovej a kriminálnej polície v dostatočnom počte," poznamenala polícia. Na priebeh verejného zhromaždenia bude dohliadať aj naďalej, a to až do rozchodu zúčastnených osôb. Polícia zároveň poznamenala, že na území hlavného mesta sa konajú aj iné podujatia, ktoré taktiež monitoruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok