Obyvatelia Haiti sa rozlúčili so zavraždeným prezidentom. Pohreb sprevádzali násilnosti

TA3 TASR
23.7.2021 21:35

Obyvatelia Haiti sa v piatok naposledy rozlúčili so zavraždeným prezidentom. Jovenel Moise (53) bol pochovaný vo svojom rodnom meste Cap-Haitien. Smútočnú ceremóniu sprevádzali násilné protesty v okolí prísne stráženej rezidencie.

Obyvatelia Haiti sa rozlúčili so zavraždeným prezidentom. Pohreb sprevádzali násilnosti
TASR/AP

Manželku prezidenta strážili americkí agenti

Keď sa začal samotný obrad, stovky demonštrantov sa dostali do potýčok s políciou. Muži zákona použili proti rozvášnenému davu slzotvorný plyn. Vzduchom sa šíril čierny dym zo zapálených pneumatík a zaznelo aj zopár výstrelov. Delegácie Spojených štátov a Organizácie spojených národov opustili pre obavy o bezpečnosť miesto konania ceremónie pár minút po príchode. Manželku zavraždeného prezidenta strážili americkí agenti. S prejavom vystúpila na konci obradu. 

Vraždu manžela označila za zradu a zločinecké spiknutie. "Pozerajú sa na nás a čakajú, že budeme mať strach... Oligarchovia vyhrali bitku, ale vojna sa ešte neskončila," povedala Martine Moiseová.

Vyhrotená atmosféra bola už počas štvrtkovej zádušnej omše v miestnej katedrále, ktorá musela byť niekoľkokrát prerušená. Účastníci prerušovali obrad výkrikmi. Žiadali spravodlivosť pre zavraždeného prezidenta.

Jovenel Moise zomrel 7. júla, keď ho komando atentátnikov zavraždilo v jeho súkromnej rezidencii. V rámci vyšetrovania atentátu bolo zatknutých už najmenej 26 ľudí, medzi nimi je 18 bývalých vojakov kolumbijskej armády, päť Haiťanov a traja Američania haitského pôvodu.

Policajný prezident v utorok oznámil, že boli zadržané ďalšie štyri osoby, pričom najmenej tri z nich sú policajti v aktívnej službe. Haitské úrady vyšetrujú aj to, kto vražedné komando financoval. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie a medzinárodná policajná organizácia Interpol pomáhajú pri pátraní po občanoch USA, ktorí by mohli byť zapletení do prezidentovej vraždy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok