Bývalý eurokomisár Dalli chce zažalovať Barrosa za svoje odstúpenie

TASR
25.10.2012 07:14

Bývalý komisár Európskej únie (EÚ) pre zdravie a spotrebiteľskú politiku John Dalli v stredu oznámil, že sa chystá podať žalobu proti rozhodnutiu predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa, ktorým ho "donútil podať demisiu".

Bývalý eurokomisár Dalli chce zažalovať Barrosa za svoje odstúpenie
SITA

Dalli (64) rezignoval na svoju funkciu v EK minulý týždeň po tom, ako Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vyšetrovaním dospel k záveru, že maltský lobista a podnikateľ v snahe získať finančný prospech oslovil švédsku tabakovú spoločnosť, ktorej navrhol využitie svojich kontaktov s Dallim na ovplyvnenie protitabakovej legislatívy EÚ.

Bývalý komisár predtým uviedol, že odstupuje, aby zbytočne nezaťahoval EK do hroziaceho škandálu.
Niekoľko hodín pred Dalliho oznámením o plánovanej žalobe ho Barroso v otvorenom liste, ktorý poskytol i médiám, vyzval, aby prestal spochybňovať legálnosť svojho odvolania.

Podľa Barrosa mu Dalli už počas ich stretnutia zo 16. októbra, keď boli známe zistenia OLAF-u, slovne ponúkol svoje okamžité odstúpenie z funkcie - ešte predtým, ako by v tejto veci zaujal stanovisko generálny riaditeľ právneho oddelenia EK. Barroso spresnil, že v súlade s legislatívou EÚ sa nevyžaduje písomné oznámenie o odstúpení a už komisiou zverejnená rezignácia sa považuje za neodvolateľnú.

Predseda EK v liste Dallimu pripomenul stanovisko OLAF-u - hoci nebol do prípadu korupcie priamo zapletený, vedel o kontaktoch medzi maltským lobistom a švédskou spoločnosťou, ktoré mali slúžiť na ovplyvnenie pripravovanej protitabakovej smernice. Mal tak príležitosť adekvátne reagovať a informovať príslušné úrady.

Dalli dodal, že sa poradí so svojimi právnikmi o mieste podania svojej žaloby. Prvou možnosťou je Malta, krajina jeho pôvodu. Do úvahy prichádza i Brusel, kde doteraz pracoval. Zvažuje tiež, že sa obráti na Európsky súdny dvor v Luxemburgu či na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok