Chcú postaviť stanový tábor. Pred protestujúcim davom musia parlament chrániť ťažkoodenci

TA3 TASR
23.7.2021 09:42

Protest proti opatreniam a očkovaniu pred vchodom do Národnej rady SR v Bratislave trvá od piatkového rána. Vstup do budovy strážia desiatky policajných ťažkoodencov, ktorí postupne vytláčajú dav ďalej od vstupu do budovy parlamentu.

Dav podporuje Smer aj kotlebovci

Priebeh demonštrácie je po ranných niekoľkých potýčkach protestujúcich s políciou či novinármi nateraz pokojný. Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť a avizujú aj postavenie stanového tábora. Pred budovou momentálne stoja desiatky demonštrujúcich.

Pred mikrofónom sa strieda viacero rečníkov. Dav opakovane skanduje heslá ako "vydajte nám parlament", "gestapo" či "Slovensko si nedáme". Niektorí držia v rukách štátne vlajky i transparenty ako "stop covid podvodu", "stop korona fašizmu" či "očkovací teror". Avizujú, že chcú v proteste zotrvať aj ďalšie hodiny či až dni. Hovoria aj o postavení stanového táboru pred parlamentom. "Náš odpor bude pokračovať, nekončí to dnešným dňom," vyhlásili. Dav opakovane prišli podporiť aj opoziční poslanci z ĽSNS či Smeru-SD. Prisľúbili im aj zabezpečenie vody či potravín.

Pred dav protestujúcich sa postavil aj expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Uistil ľudí, že jeho poslanci nepodporia v parlamente zákon týkajúci sa využívania COVID preukazov. Dav ho však vypískal. Protestujúci ho kritizovali za nosenie rúška, hovorili o falši a označili ho za zradcu.

Polícia krátko pred poludním zaslala k protestu stanovisko, kde ho označila ako "náhodné zhromaždenie väčšieho množstva ľudí". Zároveň potvrdila, že zaznamenala narušenie verejného poriadku, keď sa väčšie množstvo ľudí snažilo vniknúť do NR SR. Deklaruje, že situáciu monitoruje a v prípade nutnosti je pripravená zasiahnuť.

Mimoriadna schôdza

V parlamente sa v piatok začína mimoriadna schôdza. Poslanci majú rokovať aj o novele zákona, ktorá hovorí o zohľadňovaní očkovania pri jednotlivých opatreniach, napríklad pri vstupe do prevádzok

Vládny návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia predpokladá, že Úrad verejného zdravotníctva SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten má informovať, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu Covid-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala. Poslanci by mali o návrhu rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok