Baránková zasiahla do olympijského zápolenia ako prvá, vylepšila si osobný rekord

TA3 TASR
23.7.2021 08:38

Lukostrelkyňa Denisa Baránková zasiahla ako prvá zo slovenskej výpravy do zápolení na OH 2020 v Tokiu. Ešte pred otváracím ceremoniálom obsadila v nasadzovacom kole, na základe ktorého sa zostavuje pavúk lukostreleckej súťaže, v osobnom rekorde 655 bodov 12. priečku. V prvom kole vyraďovacej fázy nastúpi vo štvrtok 29. júla o 5.45 SELČ proti Estónke Reene Parnatovej, informoval portál olympic.sk.

Baránková zasiahla do olympijského zápolenia ako prvá, vylepšila si osobný rekord
TASR/Martin Baumann

Najmladšia členka slovenskej výpravy sa debutu pod piatimi kruhmi nezľakla. Prvá polovica renkingového kola jej vyšla nad očakávanie. Po 36 vystrelených šípoch mala súčet 334 bodov a figurovala na 5. priečke. Aj v druhej polovici sa udržala medzi najlepšími, i keď nástrel z prvej časti už nezopakovala. Výsledných 655 bodov je nielen jej osobným maximom, ale aj novým slovenským juniorským rekordom. Za maximom Alexandry Longovej zaostala Baránková v Tokiu o tri body.

"Neuvedomujem si, čo sa v predošlých minútach stalo. Ja si podobné veci uvedomím obrazne povedané až po týždni. V prvej polovici som dosiahla asi najlepší výsledok v mojej kariére. V druhej som bojovala s hlavičkou, vetrom, únavou i teplom. Dokázala som to ustáť a vzišiel z toho nový slovenský juniorský rekord. Z výsledku mám však veľkú radosť. Som rada, že sa mi podarilo takto vstúpiť do olympijskej súťaže,“ citoval olympic.sk slová Baránkovej.

Slovenka viackrát zopakovala, že sa jej strieľalo veľmi dobre a dosiahla dobré čísla. Z olympijskej premiéry trému nemala. "Vnímala som to ako každú inú súťaž. Neustále som sa snažila udržať svoju bublinku. Bol to pre mňa skutočne príjemný zážitok a najmä nová skúsenosť," priznala po dvoch hodinách na páliacom tokijskom slnku. "Používala som chladiace veci, uteráky s ľadom i vestu. Snažila som sa schladiť, ako to išlo. Vedela som, čo ma čaká. Mala som možnosť nasimulovať si podmienky v komore v Národnom športovom centre. Prišla som dostatočne skoro, aj preto som to zvládala," uviedla Baránková, ktorá sa s náročnými podmienkami na rozdiel od Svetlany Gombojevovej dokázala vyrovnať. Ruská lukostrelkyňa po odstrieľaní poslednej šestice šípov skolabovala a z kvalifikačnej strelnice ju odnášali na nosidlách.

Baránková strieľala zo stavu číslo 63, po pravej i ľavej strane mala favoritky celej súťaže z Kórejskej republiky. Naľavo od nej strieľala svetová rekordérka Čche-jung Kangová, napravo zasa San Anová, ktorá so 680 bodmi utvorila olympijský rekord. "Extrémne ma to motivovalo a hnalo ďalej, že som mala tieto Kórejčanky vedľa seba. Vnútorne som sa s nimi pretekala. Bolo to skvelé," tešila sa členka Národného športového centra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok