Viac ako polovica dospelých v EÚ je už úplne zaočkovaná, cieľom pre toto leto je 70 %

TA3 TASR
22.7.2021 19:20

Európska únia vo štvrtok oznámila, že úplne zaočkovaných je 200 miliónov Európanov - vyše polovica dospelých obyvateľov. EÚ však ešte nedosiahla cieľ 70-percentnej zaočkovanosti, stanovený pre toto leto.

Viac ako polovica dospelých v EÚ je úplne zaočkovaná
TASR/Roman Hanc

Hovorkyňa Európskej komisie Dana Spinantová novinárom povedala, že na základe najnovších údajov z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb "je 54,7 percenta dospelých obyvateľov úplne zaočkovaných buď dvoma dávkamiy alebo jednou dávkou v prípade vakcíny Johnson & Johnson".

"V EÚ máme 68,4 percenta dospelých, ktorí už dostali prvú dávku vakcíny," dodala hovorkyňa eurokomisie. "Teraz patríme k regiónom sveta, ktoré očkujú najviac. Je však dôležité, aby tento vývoj pokračoval vyváženejším spôsobom, lebo potom nebudú vznikať izolované oblasti, kde sa koronavírus môže šíriť a mutovať," upozornila Spinantová.

Očkovanie v EÚ sa začalo pomalšie než v Británii a Spojených štátoch, a to pre nedostatočné dodávky vakcín, čo v prvých mesiacoch tohto roka vyvolávalo ostrú kritiku. Európska komisia, ktorá koordinovala objednávky vakcín pre 27 členských štátov, čelila mnohým sťažnostiam. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová 10. júla oznámila, že EÚ má dostatok dávok na zaočkovanie "najmenej 70 percent dospelého obyvateľstva, čo sa dá dosiahnuť už tento mesiac".

Podľa oficiálnych údajov zhromaždených agentúrou AFP podali ľuďom v Európskej únii niečo vyše 440 miliónov dávok. To je 98,4 dávky na 100 obyvateľov, pričom v USA pripadá na 100 obyvateľov 102,4 dávky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok