Smer chce odvolávať ministra Mikulca, vraj je korupčný. Návrh podajú v piatok

TA3 TASR
22.7.2021 16:27

Opozičný Smer-SD podá v piatok (23. 7.) návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Okrem iného strana kritizuje aktuálne rozhodnutie pozastaviť činnosť vyšetrovateľke Diane Santusovej, vedúcej tímu Úradu inšpekčnej služby, ktorý vyšetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry.

Informoval o tom predseda strany Robert Fico. "Neželáme si na pozícii ministra vnútra človeka, ktorý je korupčný, ktorý zneužíval svoje postavenie ako riaditeľ vojenského spravodajstva," načrtol Fico ďalšie dôvody. Hovorí tiež o využívaní udavačov v manipulácii trestných konaní v neprospech opozície, ale aj hrubom zneužívaní právomoci verejného činiteľa a rozklade právneho štátu.  

V súvislosti so Santusovou Fico povedal, že od rána mali správy, že sa minister vnútra rozhodol prostredníctvom dočasne povereného riaditeľa inšpekcie proti nej "arogantne, bezprecedentne zakročiť". Poukázal na to, že Santusovej tím mal prvé výsledky. Preverovali sa napríklad bezpečnostné previerky niektorých policajtov a obvinili troch profesionálnych udavačov.

Úrad inšpekčnej služby vykonával tento týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz pozastavil vo štvrtok činnosť Diany Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry. Dôvodom sú pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov. Činnosť tímu pozastavená nie je.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok