Začali ste vidieť rozmazane? Dajte si banán a bežte do lekárne kúpiť tento doplnok

TA3/bd
22.7.2021 09:00

Horčík potrebuje veľa našich telesných funkcií, vrátane výroby energie a udržania pravidelného srdcového rytmu. Táto živina tiež pomáha vytvárať zlúčeniny, z ktorých sa skladajú vaše kosti a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Nedostatok je zriedkavý, ale ak máte riziko nízkych hladín, mali by ste poznať aj príznaky.

Začali ste vidieť rozmazane? Dajte si banán a bežte do lekárne kúpiť tento doplnok
FreePik

Príznaky nedostatku

Ak máte nedostatok horčíka, objaví sa nevoľnosť, vracanie, slabosť a strata chuti do jedla. Pri závažných nedostatkoch zahŕňajú príznaky aj záchvaty, svalové kontrakcie, mravenčenie, zmeny srdcového rytmu a dokonca aj zmeny osobnosti. Nedostatok horčíka môže mať tiež za následok nízku hladinu vápnika v krvi, čo sa dá zistiť z krvných testov.

lieky FreePik

Príčiny neostrého videnia

Ak vám v tele chýba horčík, objavia sa dokonca aj zmeny vo videní ako je rozmazaný obraz. Inou príčinou je ochorenie očí ako katarakta alebo glaukóm. Náhla zmena videnia môže naznačovať aj problémy, ktorými je oddelená sietnica alebo makulárna degenerácia. Aj suché oči, očné infekcie alebo zápaly vo vnútri oka môžu spôsobiť rozmazanie. Dajte si pri náhlej zmene ostrosti vyšetriť zrak. Netreba sa vždy spoliehať iba na nedostatok doplnkov výživy.

oci FreePik

Koľko horčíka potrebujete

Priemerný dospelý človek potrebuje medzi 310 mg a 420 mg horčíka. Medzi potraviny, ktoré ho majú dosť patrí hnedá ryža, otruby z obilnín, banány, špenát aj mandle. Väčšina ľudí prijíma dostatok horčíka prostredníctvom stravy, ale vždy je lepšie sledovať si príznaky prípadného nedostatku. 

Upozornenie: Ak sa u vás vyskytnú zmeny videnia, kontaktujte svojho lekára, aby zistil príčinu rozmazaného videnia, ktorá môže byť vážnejšia.

Témy: Banán
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok