Pfizer budú vyrábať aj v Juhoafrickej republike, vakcíny pôjdu do afrických krajín

TA3 TASR
21.7.2021 18:21

Konzorcium BioNTech/Pfizer v stredu oznámilo, že od roku 2022 bude svoju vakcínu proti ochoreniu COVID-19 vyrábať aj v Juhoafrickej republike (JAR), informovala agentúra AFP. Takto vyrobené vakcíny budú určené pre africké krajiny.

Pfizer budú vyrábať aj v Juhoafrickej republike, vakcíny pôjdu do afrických krajín
TASR/AP (ilu)

Spoločnosti (BioNTech a Pfizer) sa dohodli na spolupráci so spoločnosťou The Biovac Institute v Kapskom Meste, uvádza nemecká spoločnosť BioNTech v tlačovej správe. Takto vyrobené vakcíny majú byť rozvezené do krajín Africkej únie (AÚ). Prenos technológií, výstavba a inštalácia zariadení sa začne okamžite. BioNTech a Pfizer očakávajú, že zariadenie v Kapskom Meste bude do dodávateľského reťazca pre vakcíny zaradené koncom roka 2021.

Biovac dostane suroviny zo zariadení v Európe a s výrobou hotových dávok vakcíny začne v roku 2022. Po dosiahnutí plnej výrobnej kapacity bude produkovať viac ako 100 miliónov dávok ročne určených pre 55 členských krajín AU. "Naším cieľom je umožniť ľuďom na všetkých kontinentoch vyrábať a distribuovať našu vakcínu a takisto zaistiť kvalitu výrobného procesu a jednotlivých dávok," povedal šéf spoločnosti BioNTech Ugur Sahin.

Konzorcium BioNTech/Pfizer doteraz vyviezlo viac ako jednu miliardu dávok svojej vakcíny do viac ako 100 krajín a teritórií na celom svete.

Generálny riaditeľ spoločnosti Biovac Morena Makhoana spoluprácu označil za "rozhodujúci krok vpred v posilňovaní udržateľného prístupu k vakcíne v boji proti tejto tragickej, celosvetovej pandémii".

Prezident JAR Cyril Ramaphosa spoluprácu označil za "prelomovú" pre africké krajiny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) túto budúcu iniciatívu podľa AFP takisto privítala. Zdôraznila však, že je potrebné konať teraz. Hovorca WHO pripomenul, že v krajinách s nízkymi príjmami dostalo aspoň prvú dávku vakcíny len jedno percento obyvateľov. V krajinách s vysokými príjmami je to viac ako 50 percent obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok