Senická fabrika sa vzbúrila proti hromadnému prepúšťaniu

TA3, TASR
24.10.2012 15:13

Odborári z Delphi Slovensko v Senici dnes protestovali proti zámerom vedenia spoločnosti prepustiť viac ako 500 pracovníkov a svojím protestom chceli podporiť kolektívne vyjednávanie, ktorého výsledkom má byť po vzore ostatných štátov, kde spoločnosť pôsobí, vyrokovanie vyššieho odstupného pre prepustených pracovníkov.

Za hranicami odstupné dostali

"Máme vážnu obavu a podozrenie, že spoločnosť skončí v Senici úplne a presunie výrobu do niektorej inej krajiny, pravdepodobne do Rumunska. Je nám jasné, že firmu tu udržať nemôžeme, no ak by skončila, chceme pre prepustených zamestnancov vyrokovať vyššie odstupné. Keď firma odchádzala z Českej republiky, dostali zamestnanci 14-mesačné odstupné, keď končila v Anglicku, tak dokonca až 24-mesačné odstupné," povedal predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna s tým, že ak by nedošlo k dohode o odstupnom, sú odborári pripravení vstúpiť aj do ostrého štrajku.

Odborárov podľa neho mrzí, že úrad práce dal súhlas k hromadnému prepúšťaniu v skrátenom konaní, ak by tak neurobil, ľudia by mohli pracovať aspoň o mesiac dlhšie, prvé výpovede by boli až v decembri a ľudia by mali viac času na hľadanie práce.

O prácu príde 68 percenť ľudí

Podľa predsedníčky odborovej organizácie spoločnosti Delphi Viery Vráblikovej, hromadné prepúšťanie sa týka 540 pracovníkov z 800. O prácu tak podľa nej príde 68 percent kmeňových zamestnancov. "Ide o pozície výrobných, režijných a THP pracovníkov. Uplatnenie prepustených pracovníkov v regióne je veľmi problematické. Bude závisieť od úradu práce, ktorý vyhovel zamestnávateľovi a skrátil dobu od prerokovania k výpovediam. Predpokladám, že má pripravené nejaké pracovné príležitosti," povedala Vrábliková s tým, že doteraz dohodnuté troj- až päťmesačné odstupné chcú rokovaním predĺžiť na minimálne 14-mesačné.

Spoločnosť Delphi Slovensko v Senici vyrába káblové zväzky pre automobilový priemysel. Prepúšťanie budú realizovať v štyroch etapách, prvých 85 zamestnancov majú prepustiť do konca tohto roka, ďalších do polovice júna roku 2014.

Zábery z protestu

0000.jpg
0001.jpg
0002.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok