Opuchli vám nohy? Na vine je teplo, ale aj ochorenie dôležitých orgánov

TA3/bd
21.7.2021 09:00

Letné dni prinášajú spomienky na grilovanie, bazény, pláže a lenivé popoludnia. Letné počasie však môže viesť aj k nepríjemnostiam, akými je vznik opuchov. Objavia sa, keď sa telo v dôsledku zadržiavania vody v horúčave trochu „nafúkne“.

Opuchli vám nohy? Na vine je teplo, ale aj ochorenie dôležitých orgánov
Pixabay

Opuch z tepla je zreteľný najmä na chodidlách a členkoch z dôvodu gravitácie. Aj keď býva dočasný, je nepríjemný a v niektorých situáciách si môže vyžadovať lekársku pomoc.

Prečo opuchnete? 

Opuch spôsobuje teplo, pretože dočasne rozšíri krvné cievy. To spôsobí hromadenie tekutín v nohách, rukách a prstoch. Kvôli tejto extra tekutine je aj vaša pokožka viac napnutá. Ako si edém skontrolujete? Stlačte si opuchnuté miesto prstami. Ak vám na pokožke ostane stlačený prst ešte niekoľko sekúnd, ide o edém. 

Info plus: Opuch z tepla sa vyskytuje vtedy, keď nie ste na vyššie teploty zvyknutí.

nohy Pixabay

Edémy môže zhoršiť nasledujúce: 

  • Príliš dlhé státie alebo sedenie
  • Veľa soli v strave
  • Tehotenstvo
  • PMS syndróm
  • Niektoré lieky, vrátane liekov na kontrolu krvného tlaku, cukrovky alebo bolesti s estrogénom
  • Ochorenie obličiek, pečene, pľúc alebo štítnej žľazy alebo kongestívne zlyhanie srdca
  • Venózna nedostatočnosť, stav, keď sú oslabené chlopne žíl na nohách

Aj zdraví a aktívni ľudia môžu byť vystavení riziku opuchu súvisiaceho s teplom, ak majú obmedzený prístup ku klimatizácii alebo intenzívne trénujú vonku v horúčave.

nohy Pixabay

Ako zabrániť opuchu 

Aby ste predišli opuchom súvisiacim s teplom, vyhnite sa čo najviac extrémnym teplotám. Chlad môže minimalizovať rozšírenie krvných ciev a zabrániť hromadeniu tekutín v nohách.

Ak to je možné, vyskúšajte nasledovné:

  • Pite veľa tekutín, aby ste zabránili dehydratácii
  • Robte si časté prestávky na ochladenie a postupne sa aklimatizujte na počasie
  • Vyhnite sa dlhodobému sedeniu alebo státiu
  • Obmedzte slané jedlá

Tip: Opuchnuté nohy po chôdzi v horúčave sú bežné. Vyhľadajte chladnú miestnosť, kde si môžete oddýchnuť a zdvihnúť nohy, aby sa opuch zmiernil.

nohy Pixabay

Úpal alebo infarkt

Mierny opuch nôh možno zmierniť domácimi prostriedkami. Zdvíhanie nôh tlmí účinky gravitácie na chodidlá, členky a nohy a pomáha pri normálnom prietoku krvi. Krátka chôdza a jednoduché pohyby nôh môžu tiež pomôcť. Pozor, môže byť aj známkou závažnejšej formy ochorenia spojeného s teplom, ako je vyčerpanie z tepla alebo úpal. Poraďte sa so svojím lekárom, ak máte náhle časté opuchy alebo ak máte opuchy bez zjavného dôvodu. Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak sú spojené s ťažkým dýchaním alebo bolesťou na hrudníku, predstavujúcou infarkt.

Témy: tekutina teplo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok