Zívate počas cvičenia? Nemusí to byť len únavou

TA3/bd
20.7.2021 18:00

Cvičenie je drina a môže byť veľmi únavné. Na oplátku nám zase zlepšuje spánok. Zívanie, ktoré si obyčajne spájame s únavou alebo nudou, je vrodeným reflexom centrálneho nervového systému. To znamená, že ho nemôžeme ovládať. Zistite však, prečo sa vám to deje, keď máte podať najlepší športový výkon.

Zívate počas cvičenia? Nemusí to byť len únavou
Freepik

Ste v strese 

Myšlienka, že zívaním sa zvyšuje množstvo kyslíka, ktoré prijmete je zábavný fakt. Zívanie však v skutočnosti zvyšuje prietok krvi do mozgu, čo nám zlepšuje koncentráciu. Ak sa chystáte na tréning alebo veľké športové podujatie, pokojne môžete začať zívať. Je to ideálny spôsob, ako si zlepšiť sústredenie. Zívanie nám totiž aj ochladzuje mozog. 

Tip: Ak ste pred nejakou dôležitou udalosťou v strese, zrelaxuje vás aj obyčajné zívnutie. Otvorí vám čeľusť, čo zvyšuje prietok krvi.  

zivanie FreePik

Je vám príliš teplo

Snáď najväčším dôvodom, prečo by ste mohli počas cvičenia zívať je, že potrebujete znížiť teplotu (termoregulácia). Keď vdychujete veľké množstvo okolitého vzduchu, ktorý je chladnejší ako teplota vášho tela, pomáha vám to znižovať teplotu mozgu. Zívanie stiahne svalstvo čeľuste, čo zvyšuje prietok krvi do týchto svalov. Keď „hltáte“ chladnejší vzduch, ochladzuje sa vám totiž krv vo svaloch čeľuste, ktorá sa potom dostáva aj do mozgu a ďalších častí tela. Keď je teplota okolia vyššia ako teplota vášho jadra, zívanie ustúpi.

Robíte prácu s vysokou intenzitou

To, či zívate počas tréningu, závisí od toho, čo vlastne robíte. Medzi cviky, ktoré najčastejšie spôsobujú zívanie, patria vysoko intenzívne intervalové tréningy a tie, ktoré sa zameriavajú na veľké svalové skupiny, ako napríklad ťažké zdvíhanie dolnej časti tela.

Tip: Ak máte naozaj pocit, že priveľa zívate, môžete vyskúšať metódy na lepšiu termoreguláciu. Metódy, ktoré sa osvedčili sú konzumácia studenej vody, vyplachovanie úst ľadovou vodou, klimatizované prostredie pri cvičení.

zivanie FreePik

Kedy navštíviť lekára

Pretože je zívanie reflex, zvyčajne neexistuje žiadny dôvod pokúsiť sa mu brániť. Ak počas tréningu zívate nadmerne, mohlo by to znamenať niečo vážnejšie. Zívanie pri športe môže viesť k závratom. Môže znamenať aj veľmi nízky krvný tlak alebo hyperaktívny nervus vagus, hlavový nerv. Nízky krvný tlak je spojený s mnohými chorobami. Niektoré z nich sú alergické reakcie alebo problémy so žľazami produkujúcimi hormóny. Môže byť spôsobený extrémnym stresom. Nerv zbytočne znižuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

 Info plus: Ak počas cvičenia zívate, ale nemáte žiadne negatívne vedľajšie účinky, nerobte si veľké starosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok