Trať Tour de France 2013 poteší hlavne vrchárov

TASR, TA3
24.10.2012 14:51

Riaditeľ prestížnych cyklistických pretekov Tour de France Christian Prudhomme odštartoval prezentáciu jubilejného stého ročníka plamenným prejavom o boji proti dopingu.

Nad predstavovaním trate, ktorá poteší hlavne vrchárov, však stále visel tieň stredajšieho verdiktu Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). Tá odňala sedem titulov Američanovi Lanceovi Armstrongovi. „Manažéri a tímoví lekári majú kľúče v boji proti dopingu vo svojich rukách,“ povedal Prudhomme v príhovore. Podujatie odštartuje 29. júna po prvý raz v histórii na stredomorskom ostrove Korzika, V 18. etape sa bude musieť pelotón dvakrát popasovať s povestným L'Alpe d'Huez a jazdcov čaká 21. júla po 3360 kilometroch klasické finále na Champs Elysées. V Nice sa po prvých troch korzických etapách uskutoční tímová časovka, jedna z dvoch časoviek jednotlivcov (11. etapa) končí na atlantickom ostrove Mont Saint Michel.

Medzi čestnými hosťami v Palais des Congres nechýbali v stredu minuloročný víťaz a zlatý olympijský medailista Bradley Wiggins a Španiel Alberto Contador, ktorý kvôli dopingu prišiel o vavríny z TdF 2010.

„Rozhodnutie o víťazovi padne posledný týždeň v Alpách. Musíme dať teraz s tímom hlavy dokopy a vymyslieť stratégiu,“ povedal Chris Froome, ktorý na tohtoročnej TdF skončil druhý a pravdepodobne povedie ako kapitán stajňu Sky. „Bude ťažké držať konkurenciu pod kontrolou,“ predpovedá Contador.

V prvej rade sedel šéf UCI Pat McQuaid, ktorý v piatok rozhodne, či dodatočne udelí sedem Armstrongových titulov. Organizátori Tour sú proti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok