Český rozpočet neprešiel, premiér vidí predčasné voľby

SITA, TA3
24.10.2012 13:00

Ak by mala súčasná politická kríza okolo vlády českého premiéra Petra Nečasa pokračovať, najlepším riešením by bolo vypísanie predčasných volieb.

V stredu to naznačil samotný Nečas, ktorým tým reagoval na neochotu vládnych poslancov podporiť návrh budúcoročného štátneho rozpočtu. Premiér si podľa vlastných slov "nevie predstaviť", že by mal jeho kabinet týmto spôsobom aj naďalej pokračovať. "Bola by to vláda, ktorá len sedí a nič nerobí," cituje ho denník Mladá Fronta Dnes.

Najnovšia česká vládna kríza vypukla v utorok, ako niekoľkí poslanci za Nečasovu vládnu koalíciu odmietli podporiť zákon o štátnom rozpočte na rok 2013. Vládny návrh štátneho rozpočtu na budúci rok sa tak môže opierať o podporu už len 94 z 200 členov dolnej snemovne parlamentu.

Najnovší odídenci sa pridali k opozícii po tom, ako ODS utrpela drvivú porážku v uplynulých krajských a senátnych voľbách. Opozícia chce Nečasovmu kabinetu vysloviť nedôveru buď ešte tento, alebo budúci týždeň. Aby súčasná česká vláda hlasovanie prežila, musia ju podporiť aj "odídenci", prípadne opoziční poslanci.

Nečas od nastúpenia na post premiéra v roku 2010 čelil už šiestim pokusom o odvolanie, ani jeden z nich však nebol úspešný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok