Polovica Slovákov počas pandémie nesiahla na svoje úspory. Obávajú sa však zdražovania energií

TA3 TASR
20.7.2021 10:14

Polovica Slovákov počas pandémie nesiahla na svoje úspory, väčšina nechce ani naďalej. Dve tretiny ľudí nemajú v úmysle z našetrených peňazí v najbližšej dobe výraznejšie utrácať. Zhoršenia situácie sa obáva 22 % ľudí.

Obávajú sa zdražovania energií

Najväčšie obavy pritom majú ľudia zo zdražovania energií a rastu daní. Vyplýva to z prieskumu pre spoločnosť Home Credit. Na druhej strane, štyria z desiatich ľudí očakávajú zlepšenie svojej finančnej situácie. V uplynulom roku a taktiež v prvej polovici tohto roku vládla skôr však opatrnosť vo financiách. "Dvaja z desiatich minuli z úspor do 400 eur, tretina do 800 eur. No našli sa aj 2 % takých, ktorí si ukrojili z našetrených peňazí viac ako 4000 eur," priblížil analytik trhu spoločnosti Jaroslav Ondrušek.

Rezervy majú na bežných účtoch

Finančné rezervy má väčšina Slovákov uložených na svojich bežných účtoch. Približne 48 % respondentov peniaze brala predovšetkým odtiaľ. Z hotovosti, ktorú mali ľudia k dispozícii doma, míňalo 39 %, zo sporiaceho účtu 29 %. Približne 51 % tvorili mladí ľudia vo veku od 18 do 29 rokov, ktorí čerpali svoje úspory z hotovosti, ktorú mali uloženú doma.  

Nechceli sa zadlžovať

Počas pandémie sa Slovákom nechcelo zadlžovať. Pôžičku si počas pandémie nového koronavírusu vzalo 8 % ľudí. Najčastejšie išlo o pôžičku v sume do 400 eur. "Realita v uplynulom období ukázala, že viacerí boli pre znížené príjmy nútení využiť aj odklad splátok. Ľudia by si preto mali uvedomiť, že pôžička môže pomôcť iba v situácii, keď dokážu mesačne ušetriť na jej splátku. 

V neistej dobe je dobré si záväzok vo forme úveru dobre premyslieť a keď už, tak siahnuť po takom, ktorý napríklad ponúka flexibilné možnosti splácania, aby sa v prípade výpadku príjmu človek vedel danej situácii na nejaký čas prispôsobiť," poradil ombudsman klientov spoločnosti Miroslav Zborovský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok