Povinnosti a zákazy, ktoré platia po očkovaní: Dodržiavate ich?

TA3/bd
20.7.2021 09:00

Aj keď ste úplne zaočkovaní, stále existuje dobrý dôvod na opatrnosť. Zatiaľ sa zdá, že vakcíny sú proti novým mutáciám účinné, je možné, že sa budú množiť ďalšie. Tak prečo nezostať zdraví, v bezpečí a pri rozumnom správaní ochránite aj ostatných.

Nemecko sa nechystá do očkovania nútiť žiadne profesie. Obe dávky dostalo už vyše 40 percent dospelých
TASR/AP

Stále nie je známe, aké percento populácie je potrebné zaočkovať, aby sa dosiahla kolektívna imunita. Najlepšie odhady sú okolo 70 percent. Krajiny čaká náročné obdobie, pretože množstvo ľudí, ktorí váhajú s očkovaním je stále veľké a nie sme si ani úplne istí, ako dlho trvá imunita z vakcín.

Ďalej nevieme, či očkovaná osoba môže mať asymptomatickú infekciu a prenášať vírus na ostatných. Pokiaľ však nebudeme poznať všetky riziká aj pre očkovaných jedincov, preventívne opatrenia sú stále nedostatočné. Hoci nám očkovanie dáva trochu viac slobody v každodennom živote, aj tak sú tu určité pravidlá, ktoré by mali zaočkovaní dodržiavať: 

Záujemcom o Sputnik sa kráti čas, na registráciu majú posledné dni TASR/Jakub Kotian

Návštevy u starých rodičov

Po úplnom očkovaní je vaše riziko nákazy nízke. Preto sa môžete bez obmedzení stretávať v interiéroch a bez rúšok s priateľmi alebo rodinnými príslušníkmi aj mimo domácnosti a áno, dokonca sa aj objímať. Buďte však opatrní pri chorých a stále noste rúško. Mohli by ste na nich preniesť aj iné infekcie, nielen covid. Očkovanie proti koronavírusu nie je univerzálne očkovanie proti všetkým nebezpečným vírusom. 

Nenosenie rúška 

Podľa pokynov Svetovej zdravníckej organizácie, plne zaočkovaní ľudia nemusia nosiť rúško ani na hromadných akciách, napríklad na koncerte, športových udalostiach či spoločenských podujatiach vo vnútorných priestoroch, vrátane kín či divadiel. Na Slovensku sú však opatrenia aj pre očkovaných trochu prísnejšie. 

V Portugalsku sa rýchlo plnia nemocnice, v krajine prudko stúpa delta TASR/AP

Neodsudzujte nezaočkovaných

Každý má právo na svoj vlastný názor a svoj postoj. Hodnotiť negatívne človeka, ktorý napr. prekonal vírus a má prirodzenú imunitu no váha s očkovaním, je neetické. Experimentálna vakcína proti covidu nemusí vzbudzovať u všetkých dôveru. Iba čas a skúsenosti s očkovaním ukážu jej spoľahlivosť. Môžete ostatných povzbudzovať k očkovaniu, ale konečné ÁNO nechajte na nich. 

Cestovanie do zahraničia

Pandémia nie je v mnohých oblastiach sveta stále dobre kontrolovaná, takže zatiaľ s plánovaním dovolenky v exotických krajinách počkajte. Najmä tých, ktoré nevyžadujú žiadne potvrdenie o negativite pri vstupe.

ockovanie Pexels

Nezabúdajte na dezinfekciu

Keď sa vrátite domov zo školy, z práce, z obchodu alebo z iného verejného prostredia, je nevyhnutné si okamžite umyť ruky, dokonca aj po očkovaní. Umývanie rúk a dezinfekcia je liek aj na iné vírusové a bakteriálne ochorenia, ktoré na nás v lete striehnu.

Žiadne starosti s karanténou

Jednou z výhod očkovania je, že nemusíte byť v karanténe po dobu 14 dní po návrate zo zahraničia, alebo keď ste boli v kontakte s pozitívnou osobou v prípade, ak nemáte žiadne príznaky covidu, ktoré môžu zahŕňať horúčku, zimnicu, dýchavičnosť, únavu, bolesti hlavy, bolesti tela, bolesti hrdla alebo stratu chuti alebo čuchu. Ak sa tak stane, nechajte sa otestovať. Stále je, aj keď malá šanca, že aj po očkovaní sa môžete nakaziť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok