Za masívnym kyberútokom na Microsoft je Čína, obvinili pekinskú vládu západné krajiny

TA3 TASR
19.7.2021 21:34

Administratíva amerického prezidenta Bidena spoločne s Európskou úniou a Britániou obvinili v pondelok Čínu z masívneho kybernetického útoku na poštový server Microsoft Exchange. Spoločnosť Microsoft oznámila podrobnosti o ataku v marci tohto roka a uviedla, že ho zorganizovala skupina Hafnium napojená na Čínu. Výpadok postihol viac ako štvrť milióna serverov po celom svete. Peking obvinenia poprel.

Informovali o tom agentúry AP a DPA. Americký prezident Joe Biden v pondelok vyhlásil, že za útokmi nestojí priamo Peking, ale poskytuje hekerom ochranu. "Rozumiem tomu tak, že čínska vláda, podobne ako tá ruská, kyberútoky sama nepodniká, ale chráni tých, ktorí za nimi stoja," uviedol Biden. Šéf Bieleho domu novinárom ďalej spresnil, že Čína využíva "nájomných útočníkov", ktorí okrem vlastného úžitku pracujú aj pre komunistický režim. Podľa AP má špionážne a kybernetické aktivity pod palcom čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti.

Londýn a Brusel hovoria v tejto súvislosti o nezodpovednom počínaní a vyzývajú Peking na zmenu prístupu. Podľa britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba ide o "známy vzorec správania". Šéf ostrovnej diplomacie Peking vyzval, aby ukončil systematickú kybernetickú sabotáž. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vo vyhlásení uviedol, že atak "oslabil bezpečnosť a integritu tisícov počítačov po celom svete, vrátane členských štátov a inštitúcií EÚ".

Dianie okolo hekerských útokov pozorne sleduje aj Severoatlantická aliancia (NATO). Vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA, sa uvádza, že Čína musí "dodržiavať svoje medzinárodné záväzky a zodpovedne konať v medzinárodnom systéme vrátane kyberpriestoru". NATO však zároveň plánuje udržiavať s Čínou konštruktívny dialóg založený na vzájomných záujmoch.

Agentúra AP v tejto súvislosti dodala, že formálne obvinenie Číny z kyberútokov nie je spojené so žiadnymi sankciami. Agentúra Reuters pri tejto téme pripomenula, že Spojené štáty okrem Číny v uplynulých mesiacoch obvinili z kyberútokov aj ruských hekerov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok