Veľké dáta sú pre akademikov zlatá baňa, hovorí sociológ. Užívateľom radí, na čo si dať pozor

TA3
20.7.2021 06:00

Viac ako polovica sveta je online. Cez komunikačné zariadenia produkujeme množstvo dát, ktoré využívajú internetoví podnikatelia i štátne datábazy. Prečo sa hovorí, že sú dáta nová ropa? Na čo by sme si mali dať pri zdieľaní na sociálnych sieťach pozor? Hovorili sme o tom so sociológom Jakubom Hankovským.

facebook sociálne siete 1140px (ČTK)
ČTK

Dáta sú fenoménom dnešnej doby a v každej chvíli ich produkujeme obrovské množstvo. Informácie, ktoré dáta nesú, môže ich užívateľ alebo vlastník analyzovať, interpretovať a neskôr ich využiť v komerčnej, akademickej alebo štátnej sfére. Odborníci upozorňujú, že technológie umožňujú neštátnym subjektom jednoduchšie analyzovať a zhromažďovať dáta ako to dokážu vlády štátov. 

"Big Data" alebo veľké dáta je pojem, ktorý zahŕňa obrovské množstvo rôznych typov dát, ktoré sú rýchle, dynamické a rôznorodé. Môžu to byť dáta zo smart hodiniek, robotických vysavačov alebo z akéhokoľvek zariadenia, ktoré je pripojené na internet. Dáta vznikajú aj aktívnou činnosťou, ako napríklad aktivitou na sociálnych sieťach či v aplikáciách.

Opatrný v tom, čo zdieľam

Ako Hankovský uviedol, na Slovensku využíva sociálnu sieť Facebook asi 2,5 milióna užívateľov. Všímať si podľa neho treba so zdieľaním akých dát súhlasíme. Ako zdôraznil, treba si zvážiť, či chceme s vlastníkom aplikácie zdieľať konkrétne údaje, a prípadne si prečítať rozšírené pravidlá využívania. Odporúča byť preto opatrný v tom, čo na sociálnych sieťach zdieľame, a čo na sociálnych sieťach píšeme.

Veľké dáta sa dajú podľa Hankovského využiť v mnohých pozitívnych smeroch. Technologickí giganti začali sprístupňovať dáta aj akademickej sfére na výskum v prospech spoločnosti. Vlani Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb zrealizovalo výskum o postoji k vakcínam kedy využili analýzu diskurzu na sociálnych sieťach na to, aby zistili, aké podtémy sa s vakcináciou spájajú. Existuje množstvo spoločenských tém, na ktoré sa podľa neho dá analýza veľkých dát využiť. 

V Česku napríklad využila analýzu dát z online zoznamky výskumníčka, ktorá skúmala, či sa muži a ženy navzájom kontaktujú v rámci podobných vekových skupín. Pre sociológov sú dáta technologických gigantov neprebádaná zlatá baňa.

Pozitívne príklady vidí aj vo verejnom sektore. "Bratislavský magistrát dva roky sprístupňuje obrovské množstvo dát," pripomenul Hankovský portál open.databratislava.sk. Dáta o pohybe majú podľa neho obrovské využitie aj pri návštevách zahraničných turistov či optimalizácii dopravy v samosprávach. Ich využitím by sa dala napríklad správne nastaviť frekvencia spojov mestskej hromadnej dopravy počas dní, kedy je využívaná menším počtom ľudí.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok