Bolesti hlavy zo slnka? Žiadny výmysel, môžete si za ne aj sami

TA3/bd
19.7.2021 09:00

Slnečné dni sú skvelé na pobyt vonku, ale nie, ak vás bolí hlava. Oslnenie je častým spúšťačom migrény a môže bolesti hlavy ešte zhoršiť. Citlivosť na jasné svetlo, ktorá sa nazýva fotofóbia, môže v skutočnosti spôsobiť niekoľko typov bolesti hlavy.

Bolesti hlavy zo slnka? Žiadny výmysel, môžete si za ne aj sami
FreePik

Citliví na svetlo

Jasné slnečné svetlo môže spôsobiť migrénový záchvat, pretože svetlocitlivé bunky v oku komunikujú priamo s oblasťami mozgu, ktoré spôsobujú bolesť hlavy. Až 90 percent ľudí trpiacich migrénou má fotofóbiu. Fotofóbia je v skutočnosti jedným z kľúčov k diagnostike migrénových bolestí hlavy. Aj umelé svetlá, ktoré sú veľmi jasné, ju môžu spustiť. Hlavným spúšťačom je stále slnečné žiarenie. Jasné slnko vie vyvolať bolesti hlavy aj u ľudí, ktorí trpia tenznými, čiže najbežnejšími bolesťami hlavy.

migrena FreePik

Tmavá je dobrá

Bolesť hlavy zo slnka sa môže objaviť vtedy, keď prejdete z tmavej oblasti do jasného svetla. Napríklad, keď opustíte kino a vstúpite na jasné slnečné svetlo. Vyvinie sa aj pri prudko odrazenom slnečnom svetle. Príkladom je pobyt na pláži, na vode alebo na snehu. Pred spustením bolesti hlavy môžete skutočne pocítiť silnú bolesť v očiach.

Slnečné okuliare

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť bolesti hlavy zo slnečného žiarenia, je nosiť slnečné okuliare v ktorýkoľvek slnečný deň. Vyberte si tmavé tónované sklá s polarizovanými šošovkami, ktoré znižujú odlesky. Ak cítite bolesť hlavy, choďte na tmavé a tiché miesto.

okuliare FreePik

Dehydratačné bolesti hlavy

Slnko môže spôsobiť aj bolesť hlavy z tepla. Častou príčinou je dehydratácia z prehriatia, najmä teraz v lete. Ľudia sú aktívnejší v teplých, slnečných dňoch a zabúdajú piť. Dehydratácia je vlastne strata tekutín a krvných minerálov nazývaných elektrolyty. Keď sa tekutina a elektrolyty dostanú do nerovnováhy, objaví sa bolesť hlavy. Medzi príznaky patrí bolesť hlavy, smäd, únava, závraty, tmavý moč a sucho v ústach. Ak sa chcete vyhnúť dehydratácii, pite veľa vody, napríklad aj športový nápoj. Vyhýbajte sa alkoholu, sladkým nápojom a kofeínu, pretože môžu dehydratáciu ešte zvýšiť.

migrena FreePik

Letné tipy

  • Zvážte, či nebudete nosiť klobúk, aby sa vám chladila hlava
  • Na ochladenie tváre a tela použite chladivý sprej
  • Pamätajte, že biele oblečenie slnečné teplo odráža, zatiaľ čo tmavé ho absorbuje
  • Aj pachy sú častým spúšťačom migrény kvôli vôňam vo výrobkoch, ako sú krémy na opaľovanie a repelenty proti hmyzu

Tip: Akýkoľvek stres môže narušiť krehkú rovnováhu vášho tela a mozgu a spôsobiť bolesť hlavy.

Témy: Migréna
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok