Hladina Dunaja v Bratislave stúpla takmer k siedmim metrom

TA3 TASR
19.7.2021 07:55

Hladina Dunaja v Bratislave dosiahla o 6.00 h ráno výšku 696 centimetrov. Výška vodnej hladiny predstavuje prekročenie prvého stupňa povodňovej aktivity, hydrologická výstraha však vyhlásená nie je. Vyplýva to z údajov na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Hladina Dunaja v Bratislave stúpla takmer k siedmim metrom
TASR/Pavol Zachar (ilu)

Mesto Bratislava v nedeľu 18. 7. avizovalo, že hladina Dunaja bude v pondelok ráno kulminovať okolo siedmich metrov. Samospráva situáciu spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom a Hasičským a záchranným zborom monitoruje. 

"Vzhľadom na to, že aktuálne sú zaplavované inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov, mesto bude počas aktuálneho týždňa vykonávať rozsiahle zásahy larvicídom BTI, aby sa minimalizovalo kalamitné liahnutie záplavových komárov," informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Slovenský vodohospodársky podnik v nedeľu neskoro večer ubezpečil, že sleduje prívalovú vlnu na Dunaji. "Situácia na vodnom toku Dunaja je pre toto obdobie bežná, a preto niet dôvodu na paniku. V rámci ochrany hlavného mesta sa SVP riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na tri dni vopred," informoval hovorca vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Poukázal na to, že hoci hladina rieky Dunaj sa bude prudko zvyšovať, tento stav nebude trvať dlho a už počas utorka (20. 7.) sa hladina bude stabilizovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok