Trenčianska viceprimátorka končí, vzdáva sa aj mandátu

SITA
24.10.2012 10:47

Jediná žena v trenčianskom mestskom zastupiteľstve Renata Kaščáková (SaS) končí ako viceprimátorka aj ako mestská poslankyňa. „Po stupňovaných útokoch na moju osobu zo strany poslancov mestského zastupiteľstva som sa rozhodla odstúpiť z funkcie viceprimátorky, ktorú ukončím 31. októbra. Zároveň sa k tomu istému dňu vzdávam aj mandátu poslankyne mestského zastupiteľstva,“ uviedla Kaščáková.

Trenčianska viceprimátorka končí, vzdáva sa aj mandátu
SITA

Kaščákovej mestskí poslanci za tento rok dvakrát vyslovili nedôveru. Prvý raz po tom, ako ju poslanec Branislav Zubričaňák (SDKÚ-DS) obvinil z porušenia zákona pri likvidácii mestskej neziskovej organizácie Kultúrno-informačného centra. „Po preverení všetkých námietok právnikmi sa ukázalo, že obvinenia boli vykonštruované a lživé. Keďže som nemala možnosť brániť sa inak, poslancov, ktorí bez overenia informácií okamžite hlasovali za tento návrh a verejne mi tak vyslovili nedôveru, som požiadala o verejné ospravedlnenie,“ uviedla Kaščáková. Tí to však odmietli a následne jej po druhýkrát vyslovili nedôveru.

Napokon na návrh poslanca Roberta Lifku (Paliho kapurková veselá politická strana) funkciu druhého viceprimátora, ktorú zastáva Kaščáková, urobili poslanci čestnou. Druhý viceprimátor Trenčína tak už nebude poberať riadny plat, ale len každomesačné odmeny 249,17 eura. Kaščáková tento návrh kritizuje, hovorí, že z takéhoto platu by nedokázala adekvátne prispieť do rodinného rozpočtu. Navyše podľa nej má rovnaké kompetencie ako prvý viceprimátor, plat je však rozdielny. „Ak je primeraná výška platu pre prvého viceprimátora stanovená na vyše 1 700 eur, tak odmena pre druhého viceprimátora s porovnateľnými kompetenciami a rozsahom pracovného času predsa nemôže byť 249 eur hrubého, čo nie je suma ani na úrovni životného minima,“ povedala Kaščáková, ktorej sa návrh právne nepozdával. Preto ho bez ohľadu na svoje rozhodnutie odstúpiť nechala preveriť na prokuratúre.

Pre mesto zostáva Kaščáková pracovať aj naďalej, a to na poste výkonnej manažérky strategického rozvoja mesta, kde sa bude venovať projektu Trenčín si Ty. Túto možnosť jej ponúkol primátor Richard Rybníček, ktorý projekt považuje za absolútnu prioritu pre Trenčín a jeho ďalší rozvoj. „Pracovať na oboch pozíciách – zamestnankyne aj poslankyne mesta súčasne by však z dôvodu nezlučiteľnosti funkcií nebolo možné, preto som sa súčasne vzdala mandátu poslankyne,“ uviedla Kaščáková.

Primátor Rybníček nemieni ponúknuť uvoľnený post druhého viceprimátora iným poslaneckým klubom. Jediným trenčianskym viceprimátorom tak ostáva Rastislav Kudla (Smer-SD).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok