Vyznáte sa v pečive? Tieto chyby robíme najčastejšie v snahe nakúpiť zdravo

TA3/zm
19.7.2021 08:00

Od odborníkov na zdravú výživu už roky počúvame, že sa z pečiva priberá a ak ho máme jesť, tak jedine celozrnné, prípadne bezlepkové. Existuje niekoľko mýtov o rožkoch či chlebe, ktoré ovplyvňujú váš nákup a možno celkom zbytočne.

Vyznáte sa v pečive? Tieto chyby robíme najčastejšie v snahe nakúpiť zdravo
Pexels/Mariana Kurnyk

Pečivo je pre väčšinu ľudí na každodennom jedálnom lístku. Vďaka nemu máme sýte raňajky a inokedy nás zachráni, ak nestíhame variť aj na večeru. No ak sa aspoň trochu zaujímate o zdravú stravu alebo chudnutie, určite nesiahnete po hocijakom chlebe. Ste si však istí, že viete, čo nakupujete? Toto sú najčastejšie mýty, predsudky a teda chyby pri kúpe pečiva.

Neriaďte sa farbou

Dlhodobo sa hovorí o škodlivosti bieleho pečiva, a tak si mnohí z nás zakorenili v hlave, že sa chlieb či rožky kupujú čím tmavšie, tým lepšie. Nie každá hnedá farba však u pečiva rovná sa aj zdravé ingrediencie. Obchodníci totiž často do bežného produktu primiešavajú potravinárske farbivo, čo môže znamenať ďalšie kalórie navyše. Nestačí sa teda riadiť len na prvý pohľad, ale ak hľadáte zdravú alternatívu, dajte si tú námahu a prečítajte si zloženie.  

Cereálne nie je celozrnné

Okrem farby siahame najčastejšie po celozrnných výrobkoch, no niekedy sa necháme v rýchlosti oklamať, prečítame si, že chlieb je cereálny a máme dojem, že je všetko v poriadku. V skutočnosti však cereálny a celozrnný znamenajú niečo celkom odlišné. Cereálie sú vlastne obilie, a tak je takto označený chlieb úplne bežný. To je síce v poriadku, ale ak hľadáte zdravšiu verziu, toto nie je ono.

Celozrnné pečivo je vyrábané z múky, na prípravu ktorej šlo celé zrno vrátane vonkajšieho obalu. Je teda oveľa sýtejšia a výživnejšia než klasická biela múka. Z pohľadu skladby jedálnička je celozrnná múka komplexným zdrojom sacharidov, vlákniny či minerálov. Na druhej strane, ak chcete chudnúť, mali by ste vedieť, že takýto výrobok má oveľa viac kalórii ako obyčajný rožok. Vyradiť ho nemusíte, ale jedzte aj celozrnné pečivo s obmedzeniami, nie je totiž diétnejšie, ale zdravšie.

Neskladujte v chladničke

Ak jedávate pečivo iba na raňajky, môže vám chlieb vydržať pomerne dlho, a tak je na mieste správne ho skladovať. Niekto používa chladničku v snahe udržať pečivo čerstvé, no chlad chlebu ani rožkom nepomáha. Naopak, potrebujú suché a tmavé miesto, preto vznikli chlebníky.

Keď odkrojíte z chleba, mali by ste ho nechať stáť na odrezanej časti, nie nechať voľne položený. Týmto malým trikom opäť zabránite vysychaniu.

Napriek tomu, že gazdinky nedajú dopustiť na mikroténov vrecúška, oveľa vhodnejšie je pre skladovanie pečiva látkové vrecko.        

Témy: Mýtus pečivo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok