Z požiarov v Rusku sa šíri toxický dym, úrady odporučili utesniť dvere a okná

TA3 TASR
18.7.2021 17:38

Lesné požiare vyčíňajúce v Rusku sú čoraz nebezpečnejšie pre ľudí. Úrady v najviac postihnutých oblastiach Sibír a Jakutsko na východe krajiny varovali v nedeľu obyvateľov vo vyše 50 dedinách pred toxickým dymom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Z požiarov v Rusku sa šíri toxický dym, úrady odporučili utesniť dvere a okná
TASR/AP

Dym z požiarov ženie vietor aj do mesta Jakutsk. Obyvatelia zasiahnutých oblastí by preto mali nosiť vonku na tvári ochranné masky a utesniť dvere aj okná navlhčenými látkami, čím zabránia prenikaniu dymu do svojich domovov.

Cez víkend sa situácia zhoršila, hoci protipožiarny zbor predtým oznámil úspechy v hasení požiarov. Podľa úradu civilnej ochrany horelo v nedeľu v Jakutsku, známom aj ako republika Sacha, viac než 180 požiarov.Pohotovostné služby označili situáciu za "ťažkú". Podľa ich správy je v plameňoch približne 745.000 hektárov zalesneného územia. 

Fotografie zachytávali hasičov bojujúcich s pôvodnými zdrojmi požiaru, ale aj počas prestávok spiacich v tráve od vyčerpania. Úrady vyhlásili stav núdze, ale podľa ich slov obytné oblasti v súčasnosti nie sú plameňmi ohrozené. Urobili sa všetky opatrenia, ktoré majú zabrániť v rozšírení plameňov na domy.

Požiare vyčíňajú aj v iných častiach Ruska, nielen na východe. Podľa úradu na ochranu lesov do nedele večera bolo uhasených vyše 300 požiarov pokrývajúcich plochu asi 853.000 hektárov. Po celom Rusku bolo do boja s plameňmi vyslaných viac ako 6000 hasičov a mnoho protipožiarnych lietadiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok