Hladina Dunaja sa dvíha, odborníci predpokladajú povodňovú aktivitu

TA3 TASR
18.7.2021 12:18

Daždivé počasie a povodne v Nemecku a Rakúsku zdvíhajú hladiny vodných tokov aj u nás. Dunaj oproti sobote stúpol o 75 centimetrov. Hydrológovia predpokladajú, že môže dosiahnuť až prvý stupeň povodňovej aktivity.

Výšku hladiny Dunaja na Slovensku ovplyvnili podľa hydrológa SHMÚ Petra Parditku zrážky, ktoré padli v povodí Dunaja v nemeckej a rakúskej časti. Na niektorých staniciach evidovali v nedeľu o 6:00 hod. úhrn zrážok až 120 mm. 

V porovnaní s predošlým dňom stúpla podľa hydrológa hladina vody Dunaja v Devíne o 75 cm. Ako povedal, posledné oddobie bola výška vodnej hladiny stabilizovaná a pohybovala sa medzi dvomi až tromi metrami. V pondelok o šiestej hodine ráno očakávajú v profile Devín výšku hladiny až 690 cm, čo zodpovedná prvému stupňu povodňovej aktivity. 

Podľa informácií, ktoré majú zatiaľ k dispozícii, očakávajú, že počas pondelka 19. júla by mala hladina kulminovať v Devíne približne v úrovni siedmich metrov. 

Stránka imeteo.sk odporúča obmedziť vodné aktivity na tomto európskom veľtoku. Poukázala na to, že povodňová vlna z Nemecka a Rakúska sa začína prejavovať už aj v Bratislave. Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil, že počas nedele hrozia intenzívne búrky na celom území Slovenska. Najpravdepodobnejším nebezpečným javom bude podľa meteorológov opäť prívalový dážď.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok