Pozitívnych pred olympiádou pribúda, japonská verejnosť volá po zrušení hier

TA3 TASR
18.7.2021 10:44

V olympijskej dedine opäť zaznamenali prvé prípady koronavírusu medzi športovcami. Podľa BBC mali pozitívny test futbalisti Juhoafrickej republiky Thabiso Monyane a Kamohelo Mahlatsi. V sobotu mal pozitívny test jeden z oficiálnych predstaviteľov. V nedeľu objavili vírus aj u tretieho športovca, ten však nie je ubytovaný v olympijskej dedine.

Tak takto?!: V minulosti súťažila vo vzpieraní ako muž, teraz ako transrodová športovkyňa ide na olympiádu v ženskej kategórii
TASR/AP

Už v sobotu mal pozitívny test videoanalytik JAR Mario Masha a celý tím je v karanténe. "Máme tri prípady koronavírusu. Denne robíme testy a meriame teplotu, Masha a Monyane mali horúčky a pozitívny test zo slín, tak sme spravili kontrolný odber a ten vyšiel tiež pozitívny. Mahlatsi prešiel rovnakým procesom," priblížil tímový manažér Mxolisi Sibam.

Výkonný riaditeľ Medzinárodného olympijského výboru pre OH Christophe Dubi ubezpečil, že šírenie vírusu medzi rôznymi skupinami je takmer vylúčené. "Testovanie je cesta, ako zabrániť šíreniu. Vieme, že riziko sa nedá úplne vylúčiť, ale miešanie ľudí a ich stretávanie je veľmi obmedzené. So všetkými opatreniami je riziko absolútne minimálne," citoval Dubiho portál insidethegames.biz.

Necelý týždeň pred začiatkom hier (23. júla) evidujú od 1. júla už 55 pozitívnych testov u účastníkov podujatia. V sobotu informoval Český olympijský výbor, že jeden člen výpravy bol pozitívny po prílete do Tokia. Koronavírus objavili aj u kórejského funkcionára Medzinárodného olympijského výboru. Prílet tímu utečencov tiež skomplikoval vírus, keď malo pozitívny výsledok päť členov a takmer celá výprava zostala v karanténe v katarskej Dauhe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok