Manželka zavraždeného haitského prezidenta sa vrátila z USA, vystúpila v nepriestrelnej veste

TA3 TASR
18.7.2021 07:36

Manželka nedávno zavraždeného haitského prezidenta Jovenela Moisa, ktorú po atentáte na jej muža previezli so strelnými zraneniami do nemocnice v americkom meste Miami, sa v sobotu neohlásene vrátila na Haiti.

Manželka zavraždeného haitského prezidenta sa vrátila z USA
TASR/AP

Martine Moiseová pristála v súkromnom lietadle na letisku v hlavnom meste. Vystúpila so zavesenou rukou v sadre, pričom na sebe mala čierne šaty a nepriestrelnú vestu. Privítal ju dočasný predseda haitskej vlády Claude Joseph a ďalší predstavitelia štátu.

Moiseová tento týždeň na Twitteri uviedla, že nemôže uveriť, že jej manžel zomrel bez toho, aby povedal posledné slová. “Táto bolesť nikdy neprejde,” dodala. Haitské úrady v piatok oznámili, že pohreb zavraždeného prezidenta sa uskutoční v piatok 23. júla v Cap-Haitien, historickom meste na severe Haiti. Pohrebu sa má zúčastniť aj vdova po prezidentovi.

Po atentáte ju previezli do Miami

Jovenel Moise (53) sa stal obeťou atentátu 7. júla. Podľa haitských úradov vtrhlo do jeho domu 28-členné komando zahraničných, prevažne kolumbijských žoldnierov, ktorí strieľali na prezidenta a jeho manželku. Tú neskôr s vážnymi zraneniami letecky prepravili do nemocnice v Miami.

Zavraždený prezident bol obchodníkom a podnikateľom v poľnohospodárstve. V poradí 42. prezidentom Haiti sa oficiálne stal 7. februára 2017 po tom, čo zvíťazil vo voľbách v novembri 2016. Hlasovanie vtedy poznačila nízka účasť. Od roku 2018 čelil výzvam na odstúpenie v súvislosti s protestmi proti vysokým cenám pohonných látok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok