Peter Pollák zvolal ľudskoprávny výbor. Chce otvoriť tému protiprávnej sterilizácie žien

TA3 TASR
16.7.2021 22:05

Podpredseda Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Peter Pollák zvolal mimoriadne rokovanie výboru, konať sa má v stredu 21. júla.

Peter Pollák zvolal ľudskoprávny výbor. Chce otvoriť tému protiprávnej sterilizácie žien
TASR/Jakub Kotian

Budú diskutovať s Patakyovou

Rokovanie sa má týkať protiprávnej sterilizácie žien. Poslanci by mali vo výbore diskutovať s dvoma ženami s takouto skúsenosťou i s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou.

"Je veľmi dôležité otvoriť túto tému, ktorá sa tu neriešila roky. Hovorilo sa o nej veľa, no nikto sa doteraz nemal k činu," poznamenal Pollák. Tému podľa jeho slov nedávno otvorili aj ďalšie krajiny, kde fungovali podobné praktiky.

Neprikročili sme ani k symbolickému gestu 

Patakyová poznamenala, že v porovnaní s Českou republikou zatiaľ Slovensko neprikročilo ani k symbolickému gestu ospravedlnenia. "Je neprijateľné, že Slovenská republika sa ešte stále nevyrovnala s týmto problémom. Verím, že sa posunieme o krok bližšie k náprave ujmy na neprávom sterilizovaných ženách," povedala.

Pollák ozrejmil, že protiprávne sterilizácie žien sa na Slovensku diali už od 60. rokov minulého storočia, a to rôznymi spôsobmi. Ako príklad uviedol, že nedostali od lekára úplnú informáciu alebo im súhlas s vykonaním zákroku dali podpísať pod nátlakom. Dodal, že nezákonné sterilizácie sa na Slovensku vykonávali aj po roku 2000.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok