V 19. etape zvíťazil Slovinec Mohorič. Podarilo sa mu presadiť po úniku

TA3 TASR
16.7.2021 17:09

Slovinský cyklista Matej Mohorič vyhral 19. etapu 108. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Bahrain-Victorious sa presadil po úniku a 207 km dlhú trať z Mourenx do Libournu zvládol za 4:19:17 h.

V 19. etape zvíťazil Slovinec Mohorič. Podarilo sa mu presadiť po úniku
TASR/AP

Vysoké tempo už od začiatku

Druhý finišoval s minútovou stratou domáci Christophe Laporte (Cofidis) a tretí skončil Dán Casper Pedersen (DSM). Pelotón mal manko na víťaza takmer 20 minút. Piatková trasa mala rovinatý charakter s jedinou vrchárskou prémiou 4. kategórie na úvodných kilometroch. Napriek tomu sa išlo od začiatku vo veľmi vysokom tempe, čo zapríčinilo aj pád, do ktorého sa zaplietlo viacero pretekárov. 

Po 50 km prišlo k pádu

Po 15 km sa odtrhla šestica pretekárov Julien Bernard (Trek), Jonas Rutsch (EF), Simon Clarke (Qhubeka), Franck Bonnamour (B&B), Georg Zimmermann (Wanty Gobert) a Matej Mohorič (Bahrain). Hoci si vypracovali štvorminútový náskok, viaceré tímy, ktoré nemali v úniku zastúpenie, sa rozhodli, že skupinu nenechajú odísť a tak odštartovali stíhaciu jazdu.

 Po 50 km prišlo k ďalšiemu pádu a na zemi skončili napríklad Guillaume Martin (Cofidis), Enric Mas (Movistar), Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) i líder bodovacej súťaže Mark Cavendish (QuickStep). Všetci však pokračovali. Rýchlostnú prémiu vyhral Zimmermann, špurt pelotónu Michael Matthews (BikeExchange).
     

Mohorič nastúpil 25 km pred cieľom

Po prémii prišlo k množstvu atakov a za vedúcou šesticou sa vytvorili viaceré skupinky prenasledovateľov. Tie sa postupne pospájali a tak sto km pred cieľom vznikla silná 20-členná skupina. K pôvodnému úniku sa pridali napríklad Mike Teunissen (Jumbo), Jasper Stuvyen a Edward Theuns (Trek), Casper Pedersen (DSM), Davide Ballerini (QucikStep), Nils Politt (Bora), Christophe Laporte (Cofidis), Michael Valgren (EF), Ion Izagirre (Astana) ši Anthony Turgis (TotalEnergies). 

Tú už pelotón nedokázal stíhať a jej náskok rýchlo narástol nad päť minút, 80 km pred páskou tak bolo jasné, že víťaz vzíde z úniku. Ten sa začal deliť, keď sa pokúšalo viacero jazdcov o sólo. Na čele zostalo deväť cyklistov, ale 25 km pred cieľom nastúpil skvelý klasikár Mohorič a išiel si pre druhé víťazstvo na tohtoročnej Tour.

Podarilo sa mu udržať náskok

Úradujúci majster Slovinska si udržal náskok 43 sekúnd na méte desať km pred cieľom, skupine prenasledovateľom už dochádzali sily a navyše sa v nej veľmi taktizovalo. Niekoľkokrát sa skúsil odtrhnúť Politt, ale nedokázal sa zbaviť dvojice pretekárov Treku. Mohorič svoj sóloúnik doviedol do úspešného konca a Mohorič pridal po triumfe v 7. etape ďalšie etapové vavríny.

Mohorič v cieli urobil gesto, ktorým odkázal kritikom, aby zavreli ústa. Hotel a autobus tímu totiž v stredu večer prehľadala francúzska polícia, ktorá začala predbežné vyšetrovanie možných porušení antidopingových pravidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok