Prichádzajú, ale je ich menej. Zahraniční turisti prehodnocujú dovolenku na Slovensku

TA3 TASR
16.7.2021 14:00

Návštevníci zo zahraničia prehodnocujú dovolenku na Slovensku. Regióny zaznamenali zvýšený záujem o rušenie alebo presunutie termínu dovolenky. Turisti reagujú na opatrenia na hraniciach. Uviedli to viaceré oblastné organizácie cestovného ruchu na Slovensku. Štruktúra návštevníkov sa tak zvyšuje v prospech domácich.

Prichádzajú, ale je ich menej. Zahraniční turisti prehodnocujú dovolenku na Slovensku
TASR/Erika Ďurčová

"S istotou môžeme povedať, že zahraniční turisti na zmenu opatrení na hraniciach reagujú a prehodnocujú vycestovanie na dovolenku k nám. Potvrdzujú to početné vyjadrenia či už hotelierov, alebo aj zástupcov iných zariadení služieb cestovného ruchu, nielen v našej destinácii," priblížil pre TASR Martin Pižem z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš.

Slovákov je viac ako 90 percent

Záujem o rušenie či zmenu termínu dovolenky zaznamenali aj na Liptove. "Vzhľadom na to, že najväčší podiel návštevníkov majú stále Slováci, tak to nebolo dramatické, ale, bohužiaľ, dobrému imidžu dovolenky na Slovensku to neprispelo," poznamenala manažérka pre komunikáciu a PR liptovskej Oblastnej organizácie cestovného ruchu Katarína Šarafínová.

Prehodnocovanie pobytov na Slovensku potvrdil aj výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra Štefan Vančík. "Znížil sa najmä záujem českých a poľských turistov. Rušia pobyty, respektíve presúvajú rezervácie," dodal s tým, že v štruktúre návštevníkov momentálne prevažujú Slováci, ktorých je viac ako 90 %.

Šarafínová doplnila, že podiel Slovákov na Liptove je dlhodobo výrazne vyšší ako podiel zahraničných turistov. V čase pred pandémiou tvorili 65 % domáci návštevníci. Štruktúra sa teda podľa jej slov naďalej zvyšuje v prospech Slovákov.

Ako najväčší problém pri cestovaní označila Šarafínová neustále zmeny nariadení. "Dovolenku v zahraničí si naši návštevníci plánujú, takže českí či poľskí návštevníci zrazu zostali v neistote," poznamenala. Skonštatovala, že vzhľadom na meniace sa podmienky ďalšie rezervácie zo zahraničia extra nepribúdajú. "Neznamená to však, že zahraniční neprichádzajú. Prichádzajú, ale je ich menej," spresnila.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš podľa Pižema túto sezónu vyvíja snahu osloviť na dovolenku predovšetkým domácich turistov. "Každý jeden zahraničný návštevník, ktorý k nám napriek obmedzeniam pricestuje, nás, samozrejme, veľmi teší. Avšak uvedomujeme si nestabilný vývoj situácie v súvislosti s opatreniami proti šíreniu ochorenia Covid-19, v dôsledku ktorej sa určite návštevnosť destinácie Slovenský raj a južný Spiš túto sezónu nepriblíži k číslam z rokov pred vypuknutím pandémie," podotkol Pižem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok