Čo to znamená, keď má váš pot žltý odtieň?

TA3/bd
16.7.2021 09:00

Všetci sa potíme, či už v dôsledku horúceho počasia, namáhavého cvičenia, úzkosti alebo horúčky. Čo sa však s nami deje, keď sa potíme farebne?

Čo to znamená, keď má váš pot žltý odtieň?
FreePik

Potenie je spôsob, akým telo samoreguluje svoju teplotu a ochladzuje sa. Účelom potu je udržiavať stabilnú vnútornú teplotu tela, keď sme v horúcom prostredí alebo cvičíme. Pot sa vylučuje z potných žliaz v našej pokožke a odparuje vzduchom. Odparovanie spôsobí odvod tepla z pokožky a jej následné ochladenie. Zároveň sa zvýši prietok krvi v malých cievach.

pot FreePik

Pot je prirodzene čistý, transparentný. Skladá sa predovšetkým z vody. Obsahuje niektoré elektrolyty, ako je sodík a draslík a tiež malé množstvo ďalších metabolitov z krvnej plazmy, ktorá predstavuje viac ako polovicu všetkej krvi v našom tele.

Keď pot zožltne

Keď váš pot nadobudne žltkastú farbu, treba zbystriť pozornosť. Možno ste si všimli na oblečení, že váš pot má farbu, čo nie je štandardné. Vo väčšine prípadov sa to vysvetľuje jednoducho, pot sa zmiešal s rôznymi baktériami v pokožke, ako aj s inými zlúčeninami nachádzajúcimi sa v deodorante a dokonca aj v oblečení. 

potenie FreePik

Príčina farebného potu: 

Apokrinná chromhidróza: Ide o chronické ochorenie, ktoré zvyčajne udrie počas puberty a postihuje iba tvár a podpazušie. Hlavným znakom je žltý pot, ale môže mať aj iné farby. Ovplyvňuje oblasti, ktoré obsahujú apokrinné potné žľazy, ako je trup, očné viečka, pokožka hlavy a uši.

Ekrinná chromhidróza: Tento veľmi zriedkavý a ťažko diagnostikovateľný stav pochádza z rozpustných pigmentov z liekov alebo farbív, ktoré sa vylučujú potnými žľazami a spôsobujú hnedý alebo dokonca zeleno sfarbený pot. Pretože ekrinné potné žľazy sú široko rozšírené, majú vplyv na pot takmer v každej oblasti tela. 

Pseudochromhidróza: Táto porucha vytvára pot červenej alebo čiernej farby. Vyvinie sa po kontakte s baktériami či hubami, ktoré produkujú farebný pigment a zmiešajú sa s bezfarebným ekrinným potom.


Liečba: Chromhidróza je ľahko liečiteľná jednoduchou identifikáciou a odstránením problémových baktérií, húb alebo chemikálií.

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok