Nemecko pátra po nezvestných. Obetí mohutných záplav je už viac ako sto

TA3 TASR ČTK
16.7.2021 07:27

Prudké búrky a lejaky v Nemecku si vyžiadali už vyše sto obetí, po mnohých nezvestných stále pátrajú. Niektoré oblasti sú celkom ochromené, vypadli aj mobilné siete.

Spolková krajina Porýnie-Falcko aktualizovala počet mŕtvých na 60. Severné Porýnie-Vestfálsko naposledy informovalo o 43 mŕtvych. Celkovo nemecké úrady hlásia najmenej 103 obetí. Mnohých ľudí sa nepodarilo vypátrať, respektíve dovolať sa im, zrejme aj pre výpadky mobilných sietí.

Nemecký rezort obrany vyhlásil v dôsledku ničivých povodní na západe krajiny vojenský poplach v dôsledku katastrofy. Rozhodla o tom ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. V nasadení je viac než 850 vojakov, ich počet sa zvyšuje.

Prezident Steinmeier zároveň v súvislosti s ničivými povodňami vyzval v piatok na "rozhodnejší" boj proti globálnemu otepľovaniu. "Len vtedy budeme môcť zvládnuť extrémne situácie súvisiace s počasím, keď budeme rozhodne bojovať proti klimatickým zmenám," uviedol Steinmeier v Berlíne.

Silný dlhotrvajúci dážď a následné povodne okrem západného Nemecka postihli aj východ Belgicka a časti Francúzska, Luxemburska a Holandska a vyžiadali si dovedna viac než 100 obetí. Solidaritu s postihnutými krajinami vyjadril aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok