Ako správne sporiť pre dieťa? Podstatná je pravidelnosť a časový horizont

TA3 TASR
16.7.2021 05:00

Pri sporení pre dieťa je podstatná pravidelnosť a časový horizont. Podľa právničky Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie Sylvie Ďatelinkovej je lepšie si nastaviť vkladovú sumu na sporenie v rozumnej miere a s prihliadnutím na rodinný rozpočet.

peniaze sporenie financie euro bankovky 1140 px (ČTK/Fotobanka ČTK/Horázný Josef)
ČTK/Fotobanka ČTK/Horázný Josef

Vhodná suma

Určite by to nemala byť  suma, ktorú nebudú rodičia vedieť pravidelne na sporenie vkladať. Treba si uvedomiť, že aj z pravidelne odloženej minimálnej sumy môže po čase vzniknúť kvalitná finančná rezerva.

"Pri deťoch platí, že čím skôr začnete sporiť na ich budúcnosť, tým lepšie ich pripravíte nielen do života, ale aj na štúdium. Práve štúdium je jedným z hlavných dôvodov, prečo dieťaťu začať sporiť čo najskôr, keďže ide o investíciu, na ktorú je potrebné sa pripravovať dlhodobo. Najideálnejší čas na založenie sporenia pre deti je už po narodení dieťaťa," uviedla Ďatelinková.  

Ujasnite si cieľ sporenia

Ako pokračovala Ďatelinková, v prvom rade je potrebné si ujasniť cieľ sporenia. To znamená, čo chce klient sporením dosiahnuť, od čoho sa potom bude odvíjať nielen suma, ktorú chce našetriť, ale aj časový horizont, teda po aký dlhý čas plánuje peniaze zhodnocovať a po akom čase si ich bude chcieť vybrať.  Horizont, čiže obdobie, ako dlho plánuje investovať, môže byť individuálny a je potrebné si ho vopred premyslieť, keďže práve od neho závisí výber a nastavenie sporiaceho či investičného produktu.

Na trhu existuje množstvo rôznych sporiacich produktov, prostredníctvom ktorých možno sporiť deťom, napríklad sporiace programy a účty pre deti, sporenie do podielových fondov či stavebné sporenie. Produkty je možné ľubovoľne kombinovať, napríklad rozložiť si peňažné prostriedky do viacerých produktov podľa časového horizontu, dlhodobého a krátkodobého.

Zamerajte sa na výšku úroku

"Na výber sporenia je vhodné si ponechať dostatočný čas, aby ste vedeli jednotlivé ponuky sporiacich produktov dôkladne porovnať. Zamerajte sa najmä na výšku úroku, ktorá pri výbere sporiaceho produktu zohráva najdôležitejšiu úlohu. Je potrebné porovnávať nielen číselné vyjadrenie úroku, to znamená percentuálnu sadzbu, ale aj to, za aké časové obdobie úrok banka pripíše. Potom odporúčam porovnať poplatky a výpovednú lehotu," povedala Ďatelinková.

Vybudujte základy finančnej gramotnosti

Okrem finančného zabezpečenia dieťaťa je sporenie na jeho budúcnosť dobrým príkladom, ako u neho vybudovať základy finančnej gramotnosti. Ak dieťa vidí, že sa v rodine hovorí o peniazoch a plánujú sa výdavky, je to základ prevencie, ako predchádzať budúcim finančným problémom u detí. 

"Tu je nesmierne dôležitá úloha rodiča, ktorý môže na príklade dieťaťu vysvetliť, že ak si odloží peniaze, ktoré dostane darom pri nejakej príležitosti, za určitý čas si môže nasporiť na finančne nákladnejšiu vec, po ktorej túži," dodala Ďatelinková

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok