Ak neurobíme nič, ďalšia vlna môže byť dvakrát horšia. Povinné očkovanie Heger nateraz vylúčil

TA3
15.7.2021 21:42

Nové mutácie koronavírusu môžeme očakávať do vtedy, kým sa vírus bude schopný v našich telách množiť a šíriť ďalej. Uviedla to Elena Prokopová, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre deti a dorast. Premiér Heger tvrdí, že povinné očkovanie nie je momentálne prijateľné.

screnn_diskusia_2.jpg
TA3

Koronavírus a varianty

Mutácie podľa Prokopovej vznikajú cirkulovaním vírusu v populácii. „Kým vírus bude schopný v našich telách množiť sa a posúvať ďalej, do vtedy môžeme očakávať, že nové mutácie prídu,“ dodáva s tým, že boj s vírusom vyhráme vtedy, keď mu obmedzíme cirkuláciu medzi populáciou.

Delta variant podľa nej začína ako banálna nádcha či prechladnutie. Na rozdiel od nádchy však po troch dňoch neustupuje a naopak, pridávajú sa ďalšie príznaky. Najväčšie nebezpečenstvo delta variantu podľa Prokopovej spočíva v tom, že je človek od nakazenia infekčný už do dvoch dní, pričom spočiatku nemá žiadne príznaky a nevie o tom, že je chorý. "Jeden pozitívny, kým ho identifikujeme a odizolujeme, je schopný nakaziť až osem ďalších ľudí," zdôraznila.

Tretia vlna pandémie

Dátový analytik Martin Šuster tvrdí, že ak neurobíme nič, ďalšia vlna môže byť dva až trikrát horšia než tá, ktorú sme prežili. "Teraz je nástup nebadaný, nevieme, kedy to začne byť kritické, ale určite  začne rásť. Vidíme to už v iných krajinách," tvrdí Šuster. Myslí si, že budeme mať podobnú situáciu, akú sme zažili v takomto období minulý rok. Dodáva, že na Slovensku stále ostávajú dva milióny ľudí, ktorí sa mohli dať zaočkovať, no stále sa proti koronavírusu nezaočkovali.

 Tvrdí, že 50-percent ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní, by sa aj zaočkovali, pokiaľ by to pre nich bolo ľahké a jednoduché a dostanú odpovede na všetky svoje otázky. V súčasnosti sú podľa neho kapacity na očkovanie také veľké, že sa môže zaočkovať každý, kto chce.

Nedostatok zdravotníckeho personálu

Primár Oddelenia pneumológie a ftizeológie Michal Urda potvrdil, že počas druhej vlny museli zdravotníci učiniť rozhodnutie, ktorú osobu pripoja na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkované osoby sú podľa neho menej často hospitalizované, než tie nezaočkované. 

Profesor Krčméry zdôraznil deficit zdravotníckeho personálu a upozornil, že ho nedokážeme naklonovať. „Chýba nám niekoľko tisíc lekárov, od 10 do 15-tisíc sestier, tisíc verejných zdravotníkov.“. 

Premiér tvrdí, že sa nechcel spoliehať na to, že koronavírus prekonal. „Keď som si robil test na protilátky, musím povedať, že pocovidovú imunitu som mal pomerne nízku, keď som sa dal zaočkovať, protilátky boli násobne vyššie.“. Heger zdôrazňuje, že vakcíny, ktoré sú dostupné dnes, sú bezpečné a účinné. „Vybudujú ochranu a imunitu tak, ako nič iné,“ dodáva s tým, že očkovanie je tu desiatky rokov. Šuster porovnal úmrtia na covid a úmrtia po očkovaní na Slovensku. "15-tisíc ľudí zomrelo na covid a jeden až štyria po očkovaní," konkretizoval. 

Povinné očkovanie

Prokopová tvrdí, že prekonala koronavírus s obojstranným zápalom pľúc a zápalom srdcového svalu. „Do dnešnej doby sa necítim úplne ideálne. Stále sú dni, kedy sa mi ťažšie dýcha a kedy mám búšenie srdca.“.

Heger dodal, že zatiaľ neuvažujú o povinnom očkovaní. "Nie je to momentálne prijateľné, ale ani to nie je potrebné, pretože ľuďom chceme vysvetliť, prečo je očkovanie dôležité.". Prokopová zároveň informovala, že veková kategória na očkovanie sa u detí momentálne znižovať nebude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok