Pandémia sa nekončí, šírenie ešte nebezpečnejších variantov je pravdepodobné

TA3 TASR
15.7.2021 17:23

Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie vo štvrtok varoval, že očakáva šírenie nových znepokojujúcich variantov koronavírusu vo svete.

Indonézia sa blíži ku katastrofe, delta variant sa rýchlo šíri
TASR/AP

"Pandémia sa ani zďaleka nekončí," uviedol výbor vo vyhlásení. Zdôraznil, že je "veľká pravdepodobnosť výskytu a celosvetového rozšírenia nových a možno aj nebezpečnejších variantov, ktorých zvládnutie bude ešte náročnejšie". Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu tiež upozornil, že svet sa v súčasnosti nachádza v prvých fázach tretej vlny pandémie koronavírusu. Povedal to v úvodnom prejave na 8. zasadnutí krízového výboru venujúceho sa ochoreniu Covid-19, z ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Pribúda nakazených aj úmrtí

Šéf WHO oznámil, že za posledný týždeň celosvetovo stúpol počet prípadov nákazy a znovu začal stúpať aj počet úmrtí.

"Úmrtia po desiatich týždňoch klesania zasa narastajú," dodal Tedros. "Jedným z hlavných urýchľovačov šírenia infekcie je koronavírusový variant delta, pričom situáciu zhoršujú aj spoločenské kontakty, mobilita ľudí a nejednoznačné využívanie overených opatrení na ochranu verejného zdravia," zdôraznil.

Podľa Tedrosa sa variant delta teraz nachádza vo vyše 111 krajinách a zrejme "bude čoskoro vo svete prevládať, ak už neprevláda".

Šéf WHO v stredu tiež kritizoval "šokujúce nerovnosti v distribúcii vakcín vo svete".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok