Kováčik sa na slobodu nedostane, sudkyňa zamietla jeho žiadosť

TA3
15.7.2021 16:22

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ostáva vo väzbe, rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd. Jeho žiadosť o prepustenie zamietla sudkyňa Pamela Záleská. Nepristúpila ani k nahradeniu väzby.

Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný voči nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Súd, posudzujúc obdobie od 18. mája dodnes, keď rozhodoval opätovne o väzbe obžalovaného, konštatuje, že sa dôvody väzby, ktoré boli konštatované v minulom rozhodnutí, nezmenili,“ zdôvodnila sudkyňa Pamela Záleská. Kováčik je vo väzbe z kolúznych a preventívnych dôvodov.

Potvrdzuje sa dôvodnosť žaloby

Záleská poukázala na to, že súd počas hlavného pojednávania „zistil, že sa potvrdzuje dôvodnosť podanej obžaloby“. Sudkyňa skonštatovala, že existuje obava z možného ovplyvňovania svedkov zo strany obžalovaného, pričom netvrdí, že je istota takéhoto správania. „Súd odmieta čakať do okamihu, keby obžalovaný takúto obavu naplnil,“ podotkla.

Obhajca Dušana Kováčika Erik Magál si chce počkať na bližšiu argumentáciu súdu v písomnom znení uznesenia. „Rozhodnutie berieme na vedomie, podali sme proti nemu sťažnosť, pretože máme za to, že dôvody väzby u Dušana K. nikdy neexistovali,“ zdôraznil advokát.

Ja by som bol spokojný, keby sa takéto veci nestávali. Môžem vyjadriť spokojnosť aspoň s tým, že boli uznané argumenty a bola zamietnutá žiadosť obžalovaného o prepustenie z väzby,“ povedal novinárom dozorový prokurátor Michal Šúrek.

Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku s ním pokračuje proces už šiesty pojednávací deň. Dušana Kováčika zadržali a obvinili v októbri 2020 a stále je väzobne stíhaný. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Proces s Kováčikom bude pokračovať 11. augusta. Sudkyňa Pamela Záleská naplánovala ďalšie pojednávanie na 11. až 13. augusta, tiež na 3., 16. a 17. septembra.

Predvolaní budú ďalší svedkovia - bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, bývalý šéf policajných odposluchov Norbert Paksi či prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Kuruc. Opätovne by mal vypovedať aj niekdajší člen takáčovcov Matej Zeman. Vypovedať majú aj Csaba Dömötör a Ján Buocik.

Sudkyňa predvolá aj svedkov, ktorých nežiadali prokuratúra ani obhajoba. „Ja sa s tým ako strana v konaní môžem maximálne zmieriť, respektíve si na týchto svedkov pripraviť otázky,“ uviedol novinárom dozorový prokurátor Michal Šúrek. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok