Bošňák: Striktné riadenie hraníc nám veľké úspechy neprinesie, riešením nie je ani lockdown

TA3
16.7.2021 06:00

Európa cestuje a zároveň s letom do Európy pricestoval aj delta variant koronavírusu. Vidíme miestami rastúce počty prípadov. Ich prírastok však nejde ruka v ruke s rastom obsadenosti nemocníc. Čo nás čaká na jeseň a na koho by mala vláda cieliť svoje opatrenia? Pýtali sme sa dátového analytika Ivana Bošňáka.

XY
TASR/Jaroslav Novák

Nejasné súvislosti

Podľa Bošňáka stále ešte nepoznáme presné súvislosti medzi tým, aký vplyv majú na šírenie koronavírusu rozdiely v cestovaní, jeho frekvencii, vo výbere dopravného prostriedku, teda v tom, "ktorý z týchto modelov prináša so sebou nových pozitívnych z ostatných krajín".

Bošňák nečaká veľké úspechy od striktného riadenia hraničných priechodov s Maďarskom, Rakúskom, Poľskom či Českom. "Veľmi veľký úspech by som čakal od toho, že otestujeme všetkých ľudí, ktorí priletia do Košíc, Sliača, Popradu a nebodaj do Bratislavy z Cypru," myslí si Bošňák. Práve na Cypre, v Holandsku či Španielsku a na Malte je počet nových prípadov najvyšší, ak ich prepočítame na veľkosť Slovenska.

Len čiastočná a dočasná obrana

Masívnejšiemu šíreniu vírusu vieme zabrániť len čiastočne a dočasne. "Delta sem príde a my budeme mať vysoké čísla," zdôrazňuje Bošňák. Lockdown však podľa neho nie je riešením: "Nebude riešením, lebo to nevydržíme." 

Keď príde nárast poštu infikovaných, podľa Bošňáka môže ísť o veľmi rýchly proces. Preto by sme mali pozorne sledovať krajiny ako Holandsko, ktoré sú momentálne vo fáze prudkého rastu. Dôležité bude sledovať, či sú medzi novonakazenými vyššie vekové skupiny. Všetky zdroje by sme podľa analytika mali venovať do testovania a vakcinovania, aby sme zvýšili ochranu starších.

Aj pre Slovensko platí, že tri štvrtiny hospitalizovaných v súvislosti s koronavírusom boli pacienti nad 50 rokov, pripomína Bošňák. "Starší ľudia budú končiť v nemocniciach násobne viac, ako mladí," zdôrazňuje. Ak manažujeme riziko šírenia vírusu, je treba počítať s tými, ktorí vírus šíria, vysvetľuje analytik. Ich pohyb však nevieme riadiť úplne.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok