Rusko má štyri vlastné vakcíny proti covidu, zahraničné nepotrebuje

TA3 TASR
15.7.2021 14:00

Ruská vláda vo štvrtok oznámila, že o dovoze zahraničných vakcín proti koronavírusu na ruský trh neuvažuje. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že krajina má dostatok vlastných očkovacích látok, informovala agentúra Interfax.

Previerka WHO zistila problémy v jednom závode, kde sa plní Sputnik V
TASR/Erika Ďurčová

"Naše vlastné nám stačia," odpovedal Peskov na otázku novinárov o tom, či sa nediskutuje o dovoze vakcín zahraničnej výroby.

Podľa Peskova sa obyvatelia Ruska môžu dať zaočkovať jednou zo štyroch ruských vakcín, ktorých dodávky sú "dostatočne pravidelné".

Vláda však podľa Peskova v súčasnosti rokuje o vzájomnom uznávaní ruských a európskych vakcín.

"Téma vzájomného uznávania očkovacích látok je téma, ktorá je v súčasnosti na programe dňa. Dúfame, že pri dialógu s EÚ sa nám podarí túto tému prerokovať a dospieť k istým riešeniam," uviedol Peskov.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško už skôr v júli uviedol, že niekoľko zahraničných výrobcov vakcín podalo žiadosť o registráciu svojich očkovacích látok v Ruskej federácii.

Rusko doteraz vyvinulo štyri vakcíny proti ochoreniu Covid-19, pripomína Interfax. Týmto vakcínami sú Sputnik V a Sputnik Light z Gamalejovho vedeckovýskumného inštitútu epidemiológie a mikrobiológie, EpiVacCorona vyvinutá Štátnym vedeckým centrom virológie a biotechnológie Vektor a CoviVac vyvinutý Federálnym vedeckým centrom pre výskum a vývoj imunobiologických prípravkov M. P. Čumakova.

Rusko svojich obyvateľov očkuje proti koronavírusu len týmito štyrmi vakcínami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok