Proces s Kováčikom: Navrhli vypočuť bývalého generálneho prokurátora Čižnára

TA3 TASR
15.7.2021 10:41

Dozorový prokurátor navrhuje v procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom vypočuť bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Obhajoba navrhla okrem iných predvolať a vypočuť sudcu Najvyššieho súdu SR Juraja Klimenta, šéfa Špecializovaného trestného súdu Jána Hrubalu či bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, ktorý je aktuálne vo väzbe, ako aj súčasného Michala Aláča.

Obhajoba Dušana Kováčika žiada okrem iných i vypočutie bývalého policajného funkcionára Norberta Paksiho. „Čo sa týka obstarania listinných dôkazov, navrhujeme obstarať a prečítať listiny v súvislosti s rozhodovaním o väzbe Ľubomíra Kudličku od jeho zadržania v októbri 2019 do súčasnosti,“ povedal obhajca obžalovaného Erik Magál.

Žiada tiež o prečítanie dokumentov o prepustení z väzby na slobodu v prípadoch už zosnulého Františka Böhma, bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a niekdajšieho člena skupiny takáčovcov Mateja Zemana. Chce čítať aj SMS komunikáciu medzi vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry Jánom Čurillom a bývalým operatívcom Jánom Kaľavským. Tiež aktuálny vyšetrovací spis prípravy vraždy Čurillu vrátane rozhodnutia o zastavení trestného stíhania.

Súd má na návrh obžaloby tiež zistiť v Slovenskej informačnej službe, či bol kajúcnik Makó povinný zachovávať mlčanlivosť. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok