Bolesť sánky pri behu netreba ignorovať: O pomoc volá srdce aj nervy

TA3/bd
15.7.2021 09:25

Behanie je krásna športová aktivita, pokiaľ vás nič nebolí. Keď sa objaví bolesť, ktorú pri behu nečakáte, treba zbystriť pozornosť. Hovoríme o bolesti čeluste. Viete o tom, že je u bežcov celkom častá?

Bolesť sánky pri behu netreba ignorovať:  O pomoc volá srdce aj nervy
Pexels

Bežcov môže bolieť čeľusť v dôsledku zápalu prínosových dutín, nesprávneho držania tela alebo neefektívneho behu. Aj zablokované koronárne tepny môžu prispievať k tejto zvláštnej bolesti. Líši sa od chronickej bolesti, ktorú spôsobuje napr. ochorenie ďasien alebo zubné infekcie. Dobrá správa je, že veľa príznakov bolesti čeľustí súvisiacich s behaním sa dá vyriešiť zlepšením behu a správnym držaním tela.

behanie FreePik

Boľavé nervy hlavy

Nervy, zodpovedné za spomínané bolesti sú tzv. tvárové nervy. Vychádzajú z krčných stavcov, aby posilnili práve čelusťové svaly. V závislosti od chôdze, behu, jednoducho pohybu tela a držania krku sa môže stať, že počas behu zatnete zuby alebo posuniete sánku. A je to tam. Ďalší nervový mechanizmus zahŕňa prácu vnútorného ucha, ktoré prispieva k udržaniu rovnováhy tela a zabraňuje tak nevoľnosti pri behu.

zuby FreePik

Čisté dutiny a zdravé ďasná

Opuchnuté ďasná sú jednou z príčin, prečo nás bolí sánka, keď bežíme. Tlačia totiž na nervy, ktoré prechádzajú cez tvárový kanál na ceste k čeľustným svalom. Bolesť dutín je bežná počas chladného ročného obdobia, alergickej sezóny alebo pri cvičení vonku vo vlhkom počasí. Odborníci odporúčajú vypláchnuť si zuby ústnou vodou, ktorá môže zmenšiť opuch a uvoľniť tak tlak na nervy.

behanie FreePik

Bežecký postoj

Pre bežcov je dôležité zostať flexibilní a udržať si pevné jadro, pretože zlé držanie tela je ďalšou z príčin bolesti sánky. Slabé svaly dolnej časti chrbta a slabé brušné svaly spôsobujú neúčinnosť bránice. To má za následok, že sa bežec snaží pri pokuse o nádych pevnejšie držať krk a plecia. Na väčšie vzdialenosti to prispieva okrem bolesti čeľustí aj k problémom so samotným behaním. 

Problémy so srdcom 

Vyžarujúca bolesť v ruke a sánke je príznakom srdcových problémov, ako sú upchaté tepny. Každý z nás môže mať podobné bolesti kvôli stresu, chorobe alebo únave. Ak sa však príznaky objavia pri každom cvičení, okamžite vyhľadajte lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok