Starosta Londýna chce, aby sa vo verejnej doprave naďalej povinne nosili rúška

TA3 TASR
14.7.2021 20:57

Starosta britskej metropoly Londýn Sadiq Khan požiadal dopravnú spoločnosť Transport for London, aby nariadila používanie rúšok v autobusoch a vlakoch ako "podmienku prepravy" aj po zrušení obmedzení 19. júla.

Khan
TASR/AP

Khan uviedol, že "nie je pripravený" vystaviť cestujúcich v metre, električkách a inde "riziku" odstránením pravidiel prekrytia tváre po tzv. "dni slobody", keď sa majú opatrenia a obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu v Británii zrušiť.

Na základe týchto podmienok by predstavitelia dopravnej spoločnosti mohli odoprieť prístup alebo požiadať o vystúpenie pasažierov, ktorí sa nebudú správať v súlade s predpismi pre využívanie dopravnej siete.

Požiadavka londýnskeho starostu prišla po tom, čo britský premiér Boris Johnson v pondelok oznámil, že väčšina protipandemických opatrení vrátane povinnosti nosiť rúško vo viacerých verejných uzavretých priestoroch sa na budúci týždeň skončí ako súčasť finálnej fázy uvoľňovania lockdownu.

 Johnson vyzval na "osobnú zodpovednosť"

Kým Johnson vyzval ľudí na "osobnú zodpovednosť" pri nosení rúšok v "zaplnených a uzavretých priestoroch", Khan požiadal TfL, aby pokračovala v presadzovaní povinnosti ich nosenia. Požiadavka by znamenala, že všetci pasažieri využívajúci služby londýnskej dopravnej spoločnosti budú musieť rúška nosiť aj naďalej na staniciach i počas svojej cesty v prípade, ak sa na nich nevzťahuje výnimka.

"Opakovane som objasnil, že najjednoduchšia a najbezpečnejšia možnosť pre vládu by bola zachovať požiadavku na prekrytie tváre vo verejnej doprave," povedal Khan. "Nie som pripravený tu stáť a vystaviť Londýnčanov a zotavenie nášho mesta riziku," dodal.

Londýnska dopravná spoločnosť informovala, že počas minulého roka nevpustila do verejnej dopravy takmer 212.000 cestujúcich, kým si nenasadili rúška. Takmer 14.000 ľuďom odoprela prístup a zhruba 3200 osôb z verejnej dopravy vykázali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok