Matovič ponúkol kompromis k nedeľnému zákazu práce

TA3, TASR
23.10.2012 14:42

Šéf Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič sa chce pokúsiť presadiť do Zákonníka práce zákaz práce v nedeľu počas rannej smeny do 14. hodiny.

Matovič ponúkol kompromis k nedeľnému zákazu práce
SITA

"Je to veľmi rozumný kompromis medzi liberálmi a konzervatívcami," podotkol Matovič na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že hnutie pripravuje celkovo približne desiatku pozmeňovacích návrhov.

"Ak sa liberál o 10. hodine zobudí, navarí si obed a veľmi v pohode a bez najmenších problémov počká do 14. hodiny, kedy potom môže ísť nakupovať. Ak sa konzervatívec, alebo teda kresťan, zobudí v nedeľu ráno a ide do kostola aj s celou svojou rodinou, obed zje aj s celou svojou rodinou a poobede možno matka z tejto rodiny pôjde za pokladňu," vysvetlil.

Matovič sa chce zároveň pokúsiť opäť oživiť tému stravných lístkov, ktoré by podľa neho nemali byť pre zamestnancov povinné. Tí by si totiž mohli vybrať, či chcú gastrolístky alebo peniaze. "Nerobme z ľudí ovce," uviedol s tým, že neobstojí výhovorka niektorých poslancov, že ľudia sa bez stravných lístkov nenajedia. Rovnakú zmenu už neúspešne predkladal pred rokom ešte počas jeho pôsobenia v koalícii.

Jeho kolegyňa z hnutia Erika Jurinová zasa predloží návrh týkajúci sa pracovníkov v štátno-zamestnaneckom pomere. Tým by sa mala predĺžiť dĺžka pracovného pomeru na jeden rok, po ktorej získajú nárok na odstupné. V súčasnosti totiž táto hranica nie je stanovená, a tak získavajú odstupné aj po pár dňoch práce. "Klasickí zamestnanci sú diskriminovaní," dodala s tým, že práve oni musia odpracovať aspoň dva roky, aby mali odstupné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok