TOP 5 miest, ktoré musíte na Kréte vidieť

CK Satur
14.7.2021 13:54

Kréta – ostrov, kde sa zrodila staroveká kultúra, ktorej stopy sú roztrúsené na každom jej kúsku. Počas vašej krétskej dovolenky si môžete okrem skvelých hotelov od CK SATUR vychutnať aj objavovanie tých najkrajších kútov tohto slnečného ostrova. Prinášame vám 5 čarovných miest, ktoré pohladia dušu a potešia oči.

TOP 5 miest, ktoré musíte na Kréte vidieť
CK Satur

Letná sezóna sa v Grécku už rozbehla a tak si môžete užívať dovolenky na Kréte s CK SATUR s pobytom pri mori, v hoteloch, rezortoch či apartmánoch alebo sa môžete vydať aj na týždňové spoznávanie Kréty so sprievodcom, ktorý vás prevedie týmto Diovým ostrovom.

Podmanivá Hania

Krétske mesto, ktoré dostalo prívlastok aj Benátky Východu sa považuje za najkrajšie na ostrove. Šarmantné uličky pripomínajúce labyrint sú chodníkmi vznešenej histórie, ktorú tu stvorili Minojci, Dórovia, Rimania, Byzantínci, Benátčania a Turci. Benátsky prístav patrí medzi najfotografovanejšie časti mesta a vo večernom osvetlení si vás celkom podmaní. Na námestí Splantzia ochutnajte skvelú grécku kávu či zmrzlinu „grécky jogurt“ v príjemnom prostredí pod veľkým platanom alebo vojdite do chrámu sv. Mikuláša zo 14. storočia, kde na vás dýchne benátska ako aj byzantská atmosféra vo všadeprítomnej gréčtine s príjemnou vôňou myrhy. Stredoveké hradby, pevnosť, turecké stavby, Egyptský maják, storočný trh sú len malým úlomkom od mnohých zážitkov.

Čarovná Chania na ostrove Kréta. depositphotos.com

Lasithi, zem boha Dia a veterných mlynov

Jaskyňa Dikteon je tým miestom, kde prvý krát uzrel svet najvyšší grécky boh Zeus. Nachádza sa na planine Lasithi, ktorá sa vyznačuje bohatou úrodou. Ťahá sa do výšky 800 m a hraničí tu s nádherným pohorím Dikti. Celá planina má svoju vlastnú mikroklímu, kde žijú úžasní a pracovití Kréťania, ktorí svojou štedrosťou priam prekypujú, ale taká je ich DNA. Stretnete ich v neskutočne čarovných ba priam rozprávkových dedinkách ako je Aghios Georgios, Tzermiado, Avrakontes alebo Psychro. Ešte pred 50 rokmi tu bolo 12 000 veterných mlynov, dnes ich ostalo cez 150. Ale to i napriek tomu, si práve tu miestni obyvatelia zachovávajú svoje krétske tradície. Pri vystupovaní či zostupovaní z planiny ku moru sa vám naskytnú tie najkrajšie výhľady do šírych diaľok.

Lasithi na gréckom ostrove Kréta. CK SATUR

Minojský Knossos

Neobyčajné miesto s neobyčajnou príťažlivou históriou plnou legiend a nezabudnuteľnej mytológie o bájnom labyrinte a Minotaurovi však skrýva vo svojom veľkolepom paláci oveľa viac. Jeho objaviteľ Sir Arthur Evans v roku 1900 započal jeho novodobú slávu a odkryl tak jeho dávny zlatý vek. Nechal ho i zrekonštruovať za čo si vyslúžil kritiku. Pravdou však je, že v takomto stave podáva fascinujúci obraz o živote v paláci cez krásne miestnosti s farebnými freskami krétskych mužov i žien, mytologických postáv alebo delfínov. V pekne zachovanej trónnej sále sa vykonávali aj náboženské rituály. Sú tu miestnosti, ktoré slúžili ako spálne, napríklad Kráľovský Megaron s vlastnou sofistikovanou kúpeľňou. Nachádzali sa tu sklady na potraviny, dochovali sa i veľké nádoby zvané „pithoi“. K celkovému obrazu života a kultúry Minojcov určite navštívte aj archeologické múzeum v Heraklione. A pritom sa nezabudnite potúlať uličkami Heraklionu, kde sú aj výborné nákupy.

Knossos, top atrakcia na Kréte, ktorú nemôžete na vašej dovolenke vynechať. CK SATUR

Pláže u Líbyjského mora

Kúzlo južnej časti Kréty dodávajú nádherné scenérie ako aj rozmanité pláže ťahajúce sa celým pobrežím. Miestami má človek pocit, že drsné, vysoké skaly a útesy sa priamo vznášajú nad nekonečným morom a len kdesi vytŕčajú malé ostrovy. A práve medzi nimi sú dlhé pláže s rybárskymi dedinkami plných samoty s neobyčajným a nefalšovaným krétskym čarom. Okrem najvyhľadávanejšej pláži Elafonisi s ružovým pieskom a tyrkysovými lagúnami je nádherná pláž Preveli, kde vyúsťuje rieka Kourtaliotis, čo preteká krásnou roklinou Kourtaliotiko. A určite pritom nevynechajte návštevu kláštora Preveli. Úžasná je pláž Frangokastello, ktorá leží pod benátskou pevnosťou zo 14. storočia, aby tak chránila juh ostrova proti pirátom. Za návštevu stojí aj pláž Plakias s nádherným okolím hôr, či pohľadnicová dedinka Myrthios a pokojnou plážou, alebo Matla, ktorú milovali už aj spontánni hippies. Z najjužnejšieho mesta Európy Ierapetra sa môžete nalodiť na ostrov Chrisi s nádhernou plážou, jemným pieskom a cédrami.

Krásna pláž Preveli na ostrove Kréta. depositphotos.com

Charizma Eloundy a Spinalongy

Od prístavného mestečka Agios Nikolaos vedie pobrežná, mierne kopcovitá asi 10 km dlhá cesta do jedného z najkrajších kútov Kréty, ktorý milovali aj grécki hrdinovia. V Elounde na vás čakajú prekrásne vyhliadky a všadeprítomná vznešenosť prírody sa mieša s luxusom hotelov, čo obľubujú aj tie najznámejšie hollywoodske hviezdy. Celé toto čaro dotvárajú aj kozy pasúce sa po úbočiach. Z malého, ale o to sympatického prístavu s množstvom lodiek sa určite vydajte na ostrov Spinalonga, ktorému dominuje masívna benátska pevnosť chrániaca záliv Mirabello. Začiatkom 20. storočia tu vznikla kolónia pre postihnutých leprou. Pri prehliadke ostrova narazíte na kamenné svedectvá jeho histórie, ktoré sa nezmazateľne vryli aj do jeho dnešnej podoby. Ostrov je dostupný z prístavov Elounda, Plaka alebo z Agios Nikolaos.

Prístav Elounda na gréckom ostrove Kréta. CK SATUR

Ak vás láka božský ostrov Kréta a neviete, čo presne si zvoliť, aké stredisko či hotel, nechajte sa inšpirovať a pozrite si blog CK SATUR Tour de Kréta, kde nájdete recenzie hotelov riaditeľky CK SATUR Noriky Fedorovej.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok